Sudija Roksana Komsa na prvom zajedničkom ročištu petorici Srba 26. avgusta

Saslušanje o pritvoru za Nebojšu Vujačića, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, kao i za Iliju Vujačića i Aleksandra Lazovića, koji su na slobodi, biće održano 19. avgusta. S obzirom na to da se Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić već nalaze u pritvoru, oni se neće pojaviti na ovom saslušanju. Prvo ročište pred sudom za svu petoricu Srba održaće se 26. avgusta. Svi optuženi biće deo istog suđenja, sem u slučaju da sudija, koji je dobio ovaj slučaj, iz pravnih razloga ne odluči drugačije, potvrdio je za KoSSev šef EULEX-ove kancelarija za informisanje, Migel Karvaljo de Faria. 
 
"Prvo inicijalno saslušanje će se održati 26. avgusta. Saslušanje o pritvoru će se održati 19. avgusta samo za trojicu optuženih koji za sada nisu u pritvoru. Svi optuženi će biti deo istog suđenja, osim ako sudija iz pravnih razloga ne odluči drugačije," objasnio je de Faria, dodajući da će predsedavajući suda u slučaju petorice Srba za saslušanje o pritvoru, kao i za inicijalno saslušanje, biti EULEX-ov sudija, Roksana Komsa. Oba saslušanja biće održana u Osnovnom sudu u Mitrovici.
 
EULEX: Sudske odluke pitanje suda i samo suda
Komentarišući saopštenje Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" u kojem je ova partija istakla da je odluka da se članu Dreničke grupe, Ismetu Hadži, odobri odbrana sa slobode, diskreditovala EULEX kada je u pitanju pravo i pravda, te da EULEX-ovo pravosuđe funkcioniše po dvostrukim aršinima, Migel Karvaljo de Faria ističe da su odluke suda pitanje koje se tiče samo suda, kao i da sud razmatra i donosi odluke na osnovu odluka svakog slučaja pojedinačno.
 
"Misija nema mišljenje u odnosu na donete sudske odluke – to je pitanje  suda i samo suda. Štaviše, sud razmatra i donosi odluke na osnovu odluka svakog slučaja pojedinačno," objasnio je de Faria u pisanom odgovoru našem portalu. 
 
On je istakao da je kamen temeljac pravosudnog sistema nezavisnost, kao i da EULEX poštuje nezavisnost kako tužilaca, tako i sudija, dodavši da sudski procesi treba da budu izuzeti od političkog uplitanja. 
 
"Kamen temeljac pravosudnog sistema je nezavisnost i EULEX poštuje autonomiju tužilaca i nezavisnost sudija, a sudski procesi treba da budu izuzeti od političkog uplitanja," istakao je de Faria.
 

Što se Vujačićevih i Lazovića tiče, de Faria je istakao da je odlučeno da će se preduzeti "restriktivna mera" protiv njih trojice, podsećajući da se jedan od njih trenutno nalazi u kućnom pritvoru, dok protiv druge dvojice do sada nema izrečenih mera. Pretpostavlja se da bi restriktivna mera mogla da se odnosi na određivanje sudskog, ili kućnog pritvora. 

 
"Odlučeno je da će se preduzeti bilo koja restriktivna mera protiv njih. Jedan optuženi se trenutno nalazi u kućnom protvoru, dok do sada protiv druge dvojice nema izrečenih mera," objasnio je šef EULEX-ove kancelarije za informisanje.
 
Slučaj Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića, pored Roksane Komse, vodiće još dvoje međunarodnih sudija, s obzirom na to da u Osnovnom sudu u Mitrovici sudsko veće čini troje međunarodnih sudija, za razliku od ostatka Kosova, gde veće čini jedan međunarodni sudija i dvoje lokalnih sudija.
 
Tako će već u utorak, 19. avgusta, sudija Roksana Komsa odlučiti o pritvoru za trojicu Srba od kojih se za sada Nebojša Vujačić nalazi u kućnom pritvoru, a druga dvojica na slobodi, dok će se sva petorica Srba prvi put zajedno pojaviti pred sudom na inicijalnom saslušanju, 26. avgusta.
 
Petorica optuženih će na inicijalnom saslušanju imati šansu da pred sudom predstave svoje prigovore, podnesu prigovore na optužnicu, kao i na prihvatljivost dokaza izvedenih u optužnici, zaključio je de Faria u pisanoj izjavi za KoSSev. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.