"Express": Fotografije dokazuju da su uhapšeni povezani sa terorističkim grupama

Kosovski portal "Express" danas je objavio fotografije nedavno uhapšenih radikalnih islamista sa Kosova, a koje, kako na ovom portalu tvrde, dokazuju da uhapšeni imaju veze sa terorističkim grupama. Na fotografijama se nalaze Ljavdrim Muhadžeri, gnjilanski imam, Zakerija Ćazimi, sadašnji komandant Albanaca u ISIS-u, Ridvan Haćifi, kao i neki od uhapšenih u nedavnoj akciji kosovske policije, koji se sumnjiče za učešće u ratu u Siriji i Iraku, kao podrška ISIS-u i Al-Nusrat-u. Fotografije možete pogledati ispod teksta. 
 
Dan nakon što su kosovski mediji objavili vest da je još jedan Albanac sa Kosova i jedan od najbližih saradnika Ljavdrima Muhadžerija, Patriot Matoši, iz Gnjilana, ubijen u Siriji, kosovska policija je, 11. avgusta, u ranim jutarnjim časovima uhapsila 40 osoba zbog sumnji da su učestvovali u ratu u Siriji i Iraku, a kao podrška organizacijama ISIS-u i Al-Nusrat-u. Iako se samo nekoliko njih izjasnilo krivim, većina uhapšenih je tvrdila da nema nikakve veze sa terorističkim grupama. Tri dana kasnije, uhapšen je i gnjilanski imam, Zakerija Ćazimi, kojeg je Matošijev otac krivio za smrt svog sina, dok ga Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama, izazivanje mržnje, razdora, ili verske, nacionalne, ili etničke netrpeljivosti. Uhapšen je i Ljiridon Kabaši, koji je zajedno sa Ćazimijem završio medresu u Kairu, a pod istragom kosovske policije je i poglavar Islamske zajednice na Kosovu, Naim Trnava. 
 
Podsećajući da su neki od uhapšenih tvrdili da nisu povezani sa terorističkim grupama, te da, iako su putovali u Siriju, tvrdili su da su išli u Tursku, kosovski portal "Express" je danas objavio fotografije koje, kako navodi ovaj portal, dokazuju da su neki od uhapšenih bili aktivni u terorističkim grupama, kao i da se uhapšeni poznaju sa imamom iz Gnjilana Ćazimijem, ali i da su imali zajedničke aktivnosti. 
 
Zakerija Ćazimi (levo), Iljir Beriša (prvi s desna), Topojanin Sedat, koji je uhapšen pre nekoliko meseci, Jetmir Kićikun i Burim Baljazin 
 
Kjani Mjaku (u sredini), koji je poginuo u Siriji i Ljavdrim Muhadžeri  (s njegove leve strane)
 
(s desna na levo) Ridvan Haćifi, komandant Albanaca u ISIS-u, pored njega Ljavdrim Muhadžeri 
 
  Ridvan Haćifi sa svojim ocem koji je u uniformi, fotografisano u Gnjilanu 
 
 
Serija fotografija fotografisanih u džamiji Zakerija Ćazimija u Gnjilanu, na kojima su, između ostalih, Ridvan Haćifi i njegov otac, ali i druge osobe koje su nedavno uhapšene zbog povezanosti sa terorističkim grupama
 
Grupa poznata kao "Taleb" – specijalni učenici Zakerija Ćazimija, koji su iz Kačanika i koji pripadaju udruženju "Islamska omladina Kačanika", na fotografiji je i zamenik Ćazimija, Iljir Beriša, koji je uhapšen u akciji kosovske policije i koji se trenutno nalazi u pritvoru (Ćazimi koji se nalazi pored Beriše). Neki od pripadnika grupe "Taleb" koji su pohađali godinu medrese koju je vodio Ćazimi, uhapšeni su, dok su neki u bekstvu. 
 
Ridvan Haćifi, komandant Albanaca u ISIS-u, Ćazimijev "Taleb" 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.