Sud za sportsku arbitražu odbio žalbu FSS-a na prijem Kosova u UEFA-u

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) odbio je zahtev Fudbalskog saveza Srbije o poništenju odluke o prijemu Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), saopštio je danas ovaj sud. U obrazloženju svoje odluke, CAS je istakao da je FSS imao razloga da se žali, kada je naveo da je UEFA prekršila sopstveni statut, odnosno član 5.1, prema kojem je za članstvo u UEFA potrebno da zemlja bude nezavisna i da je priznaju Ujedinjene nacije, dodajući, međutim, da je taj član "ambivalentan" i da zahteva pojašnjenje. Sa druge strane, Fudbalski savez Kosova odbijanje zahteva FSS-a vidi kao "poslednju pobedu protiv srpske države".

"Kada se uzme u obzir da u UN-u ne postoji formalno priznanje zemalja, komisija CAS-a interpretirala je član 5.1 Statuta UEFA-e da znači da teritoriju na kojoj se nalazi fudbalski savez treba da prizna kao 'nezavisnu državu' većina članica UN-a. Komisija CAS-a utvrdila je da je ovaj preduslov ispunjen kada je u pitanju Fudbalski savez Kosova, kao i da je takav zaključak u skladu sa voljom koju je iskazala većina saveza – članica Kongresa UEFA-e, a to je da prihvate Kosovo u svoje članstvo," navodi se u obrazloženju odluke i dodaje: 

"U skladu s tim, žalba FSS je odbijena."

FSK: Agrumenti jači od želje

Argumenti UEFA-e bili su jači od želje Srbije, tvrde, sa druge strane, iz kosovskog fudbalskog saveza, nakon odluke suda. Dodaju i da je osvojena "poslednja pobeda protiv srpske države".

"Veoma dobra vest ovog januarskog dana za FSK, koji je osvojio poslednju pobedu protiv države Srbije, odnosno srpske delegacije. Predsedavajući UEFA, gospodin Čeferin, upravo mi je javio da je sportski arbitražni sud kao neosnovan odbio zahtev Srbije da ukine odluku o prijemu Kosova u UEFA," navodi se u saopštenju predsednika kosovskog fudbalskog saveza, Fadilja Vokrija. 

"Ovo je bio poslednji pokušaj Srbije da promeni odluku, ali argumenti UEFA-e bili su jači od želje Srbije da zaustavi naš prijem," dodaje se, takođe.

Vokri ističe i da je ovim "ponovo pobeđena srpska država koja je platila stručnjake" da ponište odluku UEFA-e, a da su "ućutkani", dodaje, i "skeptici koji su verovali da je odluka UEFA-e doneta na Kongresu 3. maja 2016. godine mogla da bude opovrgnuta". 

Fudbalski savez Kosova postao je član UEFA-e u maju prošle godine, na Kongresu ove organizacije u Mađarskoj. Ukupno 28 nacionalnih fudbalskih saveza tada je glasalo za prijem Kosova, dok je 24 bilo protiv.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.