Vučić: Dogovor da se spusti lopta; Mustafa: Dogovor da se ubrzaju stvari

23:55 – Vučić: Dogovor da se spusti lopta; Mustafa: Dogovor da se ubrzaju stvari

Dogovorili smo se da "spustimo loptu" i da pokušamo da se ponašamo odgovorno. Razgovor je bio izrazito težak, ali je ovo dobar korak. Određene stvari postignute su kroz otvoren razgovor o pitanjima u kojima su stavovi izrazito suprotni – kazao je večeras, nakon završenog razgovora Beograda i Prištine u Briselu, premijer Srbije, Aleksandar Vučić. Dodao je da je dogovorena serija dijaloga na najvišem nivou. Razgovori su lekoviti i mnogo znače, ističe on. Sa druge strane, premijer Kosova, Isa Mustafa, navodi da je dogovoreno da se "stvari ubrzaju" što se, dodaje, odnosi na "jedan kraći rok za zatvaranje dijaloga". Delegacija Prištine zatražila je i "poštovanje teritorije Kosova" i "prestanak provokacija od strane Srbije." Srbija da se suzdrži od "retorike koja izaziva mržnju i destabilizaciju", navela je kosovska strana. Oglasila se i visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini, ističući da su se obe strane dogovorile da tenzije ostave iza sebe, te i da će se razgovori u narednim danima intenzivirati. Razgovori su usledili nakon najnovije eskalacije tenzija između srpske i kosovske vlade posle neuspelog pokušaja da voz na kojem je na 21 jeziku, uključujući i albanski, pisalo "Kosovo je srpsko", iz Beograda stigne u Kosovsku Mitrovicu. Voz je upravo Vučić zaustavio u Raškoj, dok su se specijalne kosovske policijske jedinice ROSU rasporedile na Severu u blizini integrisanog graničnog prelaza kako bi sprečile ulazak ovog voza. Vučić je tada poručio Albancima da ne ubijaju Srbe, a Nikolić dan kasnije da će vojska, kao i on sam otići na Kosovo da brani Srbe ukoliko ih Albanci budu ubijali. Iz Prištine je tada poručeno da "nema potrebe" Beograd da "štiti" kosovske Srbe, jer, "ni u kom obliku nisu u opasnosti i neće ni biti", navodeći da se radi o "potpuno bespotrebnoj situaciji koju je kreirala Srbija, nastavljajući sa zlim namerama da destabilizuje stanje na Kosovu".

"Uspeli smo da, uz podršku EU, dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani," naveo je Vučić. 

Mogerini: Ohrabrena liderstvom i vizijom. Razgovori će se intenzivirati

Saopštenjem se oglasila i Federika Mogerini. Sastanak je bio otvoren i veoma konstruktivan, a strane su se dogovorile da tenzije ostave iza sebe i fokusiraju se na rad koji je pred njima, istakla je ona.

"Podvukla sam da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od suštinske važnosti za Kosovo i Srbiju, za samu Evropsku uniju i region Zapadnog Balkana u celini. Napredak u dijalogu ključan je za obe strane u napretku na njihovim putevima ka Evropskoj uniji," navela je Mogerini.

"Ohrabrena sam liderstvom, vizijom i angažovanjem koje su danas pokazali politički lideri u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa kroz dijalog," dodala je.

Kazala je i da će se razgovori intenzivirati u narednim danima:

"Obe strane su se složile da dijalog ide napred u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja. Odlučili smo da imamo seriju rundi dijaloga na visokom nivou, počevši od narednih dana."

"Beograd će svoju reč održati – spustiće loptu i neće loše govoriti o drugoj strani"

Istakao je i da će lično zamoliti svakog srpskog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi. 

"To je važno, jer ljudi obično potcenjuju naš dijalog, a ja sam siguran da, sutra, ili dan posle toga, teško da će moći da se dogode neke teške stvari kakve su se dešavale prethodnih dana i nedelja, a koje smo mi na sasvim različite načine videli," kazao je, takođe. 

"Razgovori lekoviti i mnogo znače"

Bez razgovora, kako je istakao, "idemo u ćorsokak i sve veće probleme". 

"Ovo je bio dobar korak. Uvek sam govorio da su razgovori lekoviti i da mnogo znače, čak i da kada ne donesete neki novi sporazum, ili sprovođenje sporazuma. I takav razgovor je dobar, jer time štitimo ljude na terenu bilo da su Srbi, ili Albanci," rekao je Vučić. 

Mustafa: Dogovor da se stvari ubrzaju. Srbija da se "suzdrži od rečnika koji izaziva mržnju"

Dogovorili smo se da "ubrzamo stvari", kaže, sa druge strane, premijer Kosova, Isa Mustafa. Obaveza Beograda je da se suzdrži od rečnika i retorike koji "izazivaju mržnju i destabilizaciju situacije u regionu", dodaje.

"Na sastanku se razgovaralo o nedavnim događajima koji imaju veze sa napetošću i neprekidnim provokacijama na Kosovu od strane Srbije. Zatražili smo poštovanje teritorije Kosova i prestanak provokacija od strane srpskih paralelnih struktura. Tražili smo da se reše pitanja putem dijaloga, kako bi se osigurali mir i stabilnost, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za širi region," kazao je Mustafa, prenose mediji u Prištini.

"Dogovorili smo se da ubrzamo stvari, što se odnosi na jedan kraći rok za zatvaranje dijaloga, jer nismo bili u stanju da ga nastavimo bez prekidanja," dodao je.

Mustafa je zatražio i podršku opozicije u nastavku dijaloga, kako bi se, istakao je, "izbeglo da bude produžen na neodređeno vreme". 

"Obavezu koju ima srpska strana je da se suzdrži od rečnika i retorike koji izazivaju mržnju i destabilizaciju situacije u regionu," naveo je, takođe.

Mustafa se osvrnuo i na zid u Severnoj Mitrovici.

Istakao je da će on biti srušen ili od strane "onih koji su ga sagradili", ili će to uraditi institucije u Prištini.

"Za to ne postoji drugi dogovor," kazao je Mustafa.

20:30  – Nikolić u Briselu: Srbija pred ciljem – "a uslovi koje treba da ispune Albanci?" (VIDEO)

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine nakon tzv. krize "voz" počela je večeras nešto posle 19 časova, odvojenim sastancima visoke predstavnice Evropske unije, Federike Mogerini, sa najvišim srpskim i kosovskim zvaničnicima. Mogerini se prvo sastala sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, da bi potom usledio sastanak i sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Oko 21 čas očekuje se i zajednički sastanak srpske i kosovske strane. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, gostujući u dnevniku RTS-a, izjavio da je na sastanku sa Mogerini kazao "sve što nama u Srbiji stoji na duši" i ono što "vidimo kao objektivan problem", a to je, kako je dodao, insistiranje na nezavisnosti Kosova i Metohije. Mogerini je upitao i "šta ona misli da Beograd može da dogovori sa Prištinom, kada oni dolaze kao predstavnici nezavisne države". Sumnja i da sa Prištinom može biti dogovora. Srbija je pred ciljem – "a uslovi koje treba da ispune Albanci?" – kaže Nikolić. A pred večerašnje razgovore u Briselu, kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da oni predstavljaju "otvaranje poslednjeg poglavlja" u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati "uzajamnim priznanjem". Ocenio je i da je plan Srbije "podela Kosova i prisajedinjenje Severa".

"Morao sam prvi da govorim i kažem ono što je nama na duši"

"Evropska komesarka Mogerini je iznela svrhu sastanka, a nije iznela nikakav predlog, nije donela nikakav papir koji treba potpisati. Rekla je da se oseća zastoj u razgovorima na najvišem nivou i da to traje više od godinu dana što se tiče predsednika vlada – duže što se tiče predsednika država. Čini joj se da postoje pitanja na koje i Beograd i Priština treba da daju odgovore zato što je situacija veoma uzavrela," kazao je Nikolić za RTS, dodajući: 

21:20 – Počeo zajednički sastanak srpske i kosovske strane

Da je, u međuvremenu, počeo zajednički sastanak kosovske i srpske strane potvrdila je i portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič, kratkom porukom na svom Tviter nalogu.

Na dnu teksta pogledajte video zapis trenutka sastajanja beogradske i prištinske delegacije.

"I naravno, ja sam morao da govorim prvi i da kažem ono što nama u Srbiji stoji na duši i što mi vidimo kao objektivan problem, a to je neprekidno insistiranje na nezavisnosti KiM-a, na takozvanom neutralnom stavu EU koji ne može da se primeni ni u jednom razgovoru, jer sve se svodi na to da Srbija prihvati nove obaveze, a da obaveze koje preuzimaju privremene institucije u Prištini ne moraju iz ovih, ili onih razloga, nikada da budu izvršene."

"Voz predmet uništavanja, putnici ubijanja"

Nikolić je rekao da je bilo razgovora i o onome što se dešavalo na Severu KiM-a kada je jedan voz trebalo da bude, kako je rekao, predmet uništavanja, a da putnici u njemu budu predmet ubijanja od "nekakvih kosovskih specijalnih jedinica koje tu ne smeju da se nađu".

"Iako smo mi zaustavili voz u Raški, zajedničku odluku doneli smo Aleksandar i ja, postavlja se pitanje zašto se tri sata nakon toga pojave specijalne jedinice koje znaju da voz neće da dođe, pošto je Aleksandar obavio razgovore sa svim ambasadorima u Beogradu i preneo naše čvrsto uveravanje," naveo je, takođe, pominjući srpskog premijera Vučića. 

Tači: Otvaranje poslednjeg poglavlja. Plan Srbije prisajedinjenje Severa

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je, pred večerašnje razgovore u Briselu, da oni predstavljaju "otvaranje poslednjeg poglavlja" u razgovorima sa Srbijom koje će, kako je istakao, rezultirati uzajamnim priznanjem. Ocenio je i da je plan Srbije "podela Kosova i prisajedinjenje Severa".

"Svi treba da se mobilišemo – kako politički, takođe i u građanskom smislu – da se suočimo sa pritiscima koje će Srbija vršiti na Kosovu, jer je njihov plan podela Kosova i prisajedinjenje Severa Srbiji. Mi to nikako nećemo dozvoliti," rekao je Tači za agenciju Beta.

"Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova," dodao je, takođe.

Ocenio je da nema potrebe da se "dve zemlje" vraćaju na sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. godine, od kada su neki sporazumi ostvareni, a drugi su na putu sprovođenja, već treba "gledati napred" i učiniti "sve što je moguće na normalizaciji odnosa između dve zemlje".

"Srbija treba da prestane s teškim provokacijama koje čini protiv Kosova, kao što su nalozi za hapšenje, voz i zid u Mitrovici," kazao je on.

"Sa Prištinom retko šta može da se dogovori"

Na sastanku sa Mogerini ukazao je i na, dodaje, neispunjene sporazume, na sve što predstavlja problem za bezbedan, siguran, miran život Srba na KiM-u. Istakao je i da u razgovorima sa Prištinom "retko šta može da se dogovori". 

"Mislim da u razgovorima sa predstavnicima Prištine retko šta može da se dogovori i o tome sam govorio i gospođi Mogerini. Šta mislite da to možemo da ugovorimo sa njima, kada ovde dolaze kao predstavnici nezavisne države, kad imaju podršku svih vas? Ona je rekla – nemaju podršku cele EU, da ali imaju većinu," naveo je dalje Nikolić. 

"A uslovi koje treba da ispune Albanci?"

Kazao je i da Srbija dolazi pred cilj koji se naziva – A uslovi koje treba da ispune Albanci?.

"Srbija će i dalje da preuzima obaveze u okviru Ustava i da ih ispunjava, ali Srbija dolazi pred cilj koji se zove – A uslovi koje treba da ispune Albanci, pre svega ZSO i sve ono što do sada nije ispunjeno – a posebno hoće li ikada više da se pojave oni sa oruđem i oružjem kojima nije dozvoljeno da budu na Severu," podvukao je.

"Nezavisnost Kosova nije moguća dok postoji Srbija"

Na pitanje šta bi mogao da bude rezultat večerašnjih razgovora, Nikolić je kazao:

"Treba da dogovorimo ponašanje u sledećim ovakvim slučajevima. Dakle, mi nismo reagovali ni pretnjom, ni oružjem, ni policijom, ni vojskom kada Albanci promovišu ne samo nezavisnost, nego i veliku Albaniju, čak i u Beogradu." 

"Ja znam da albanski političari nose nezavisnost Kosova u srcu i ja protiv toga nemam ništa, samo kažem da to nije moguće dok postoji Srbija," istakao je, takođe.

"Dijaloga ne bi bilo da nismo pobedili 2012."

"Mi želimo da budemo vlast na KiM-u, znamo da je to nemoguće, sve dok je pod kontrolom UN i dok poštujemo 1244. U okviru toga treba naći rešenje, i dijaloga ne bi ni bilo da mi nismo pobedili 2012. godine," zaključio je Nikolić, podsećajući na godine pred početak briselskog dijaloga.

Razgovori na najvišem političkom nivou između predstavnika Beograda i Prištine održavaju se nakon najnovijih tenzija na relaciji Beograd-Priština, a nakon boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu – koje su, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog.​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.