Sud u Prištini potvrdio optužnicu trojici osumnjičenih za deportaciju 6 turskih državljana

Shutterstock

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv bivšeg šefa Kosovske informativne agencije (KIA), Dritona Gašija (Gashi), Direktora Odeljenja za državljanstvo, azil i migracije Ministarstva unutrašnjih poslova, Valjona Krasnićija (Valon Krasniqi) i Rahmana Silejmanija (Sylejmani), direktora Uprave za migracije i strance, granične policije, optuženih za deportaciju 6 turskih državljana u Tursku.

Vest o potvrđivanju optužnice, potvrdila je za Kallxo sudija ovog slučaja Violeta Namani Hajra.

„Odluka je predata strankama, objavljeno je nekoliko neprihvatljivih dokaza, još nekoliko izjava i izvršeno je odbijanje za odbačaj optužnice, sve dok odluči i Apelacioni sud“, kaže sudija Namani.

Za Kallxo advokat Valona Krasnićija, Ekrem Hodža (Hoxha) izjavio je da su izjave 5 svedoka proglašene kao neprihvatljivi dokazi.

Optužbe protiv njih trojice podignute su zbog deportacije šest turskih državljana u Tursku.

Na dan 29. marta 2018. godine, Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Husein Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaia i Jusuf Karabina uhapšeni su na Kosovu, a zatim deportovani u Tursku.

Hapšenje šest turskih državljana izvršile su kosovske institucije, dok je operacija za njihovo deportovanje, od strane eksperta te oblasti, ocenjena da je ispraćena sa „gomilom zakonskih povreda“.

Tužilaštvo navodi da su optuženi Gaši, Krasnići i Silejmani osumnjičeni da su počinili krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Šestorica turskih državljana optuženi su za veze sa Fethulajom Gulenom, čovekom za koga turski predsednik Redžep Taip Erdogan kaže da stoji iza neuspelog puča 2016. godine.

Obrazloženje KIA-e u vezi sa deportacijom šest turskih državljana bilo je da oni predstavljaju „pretnju po nacionalnu bezbednost“.

Povezane vesti:

Trojica optuženih za deportaciju 6 turskih državljana izjasnili se nevinim

Zvanično: Haradinaj traži smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e, nisu ga obavestili o akciji za turske državljane

Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.