Sudija u Hagu zvanično obavešten o zahtevu za promenu Tačijevog advokata

Foto: Printscreen

Ukoliko sudija za prethodni postupak suda u Hagu, Nikolas Giju, potvrdi odnosno odobri Tačijev zahtev, bivšeg kosovskog predsednika optuženog za ratne zločine u narednom periodu braniće advokat koji se može pohvaliti oslobađajućom presudom za Antu Gotovinu i za odbacivanje optužnice protiv kenijskog policijskog generala Muhameda Huseina Alija.

Obaveštenje sudiji na prethodni Tačijev zahtev podnela je sekretar suda, irska advokatica dr Fidelma Donlon.

U obaveštenju sudiji za prethodni postupak, Nikolasu Giju, ona je juče praktično podnela Tačijev zahtev za prekid rada Dejvida Hupera, Tačijevog dosadašnjeg branioca.

Donlon je prethodno – 18. maja primila zahtev od samog Tačija da se imenuje Gregori Kehoe (Gregory Kehoe), a to je Tači kratko i obrazložio.

Huper je potom obavestio odbranu o svom zahtevu da se povuče iz ovog tima, a kao posledica Tačijevog zahteva.

Istovremeno je Kehoe, a inače se već nalazi na listi savetnika za specijalni sud, potvrdio da će prihvatiti da nadalje zastupa Hašima Tačija.

U zahtevu je naglašeno i da ukoliko sudija za prethodni postupak prihvati Huperovo povlačenje, novi advokat može odmah da pristupi kao zamena.

Gregori Kehoe je bio preko 20 godina tužilac u američkom pravosuđu, radeći pored SAD, i na svim ostalim kontinentima osim Australije.

Kehoe je predvodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu – kada je Gotovina posle 7 godina koliko je proveo u pritvoru Haškog tribunala i prostepene presude na 24 godine zatvora 2011.- samo godinu kasnije drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Ali Kehoe je takođe zastupao i kenijskog policijskog generala, Muhameda Huseina Alija, kojem je iste godine odbačena optužnica međunarodnog krivičnog suda.

Konačno Kehoe je takođe predvodio timove advokata ali i istraživača koji su imali savetodavnu ulogu u specijalnom tribunalu za Irak – ad hok sud koji je formiran da procesuira Sadama Huseina.

Do sada je u procesu protiv Tačija i ostalih u Hagu održano pet statusnih konferencija.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.