U Prištini marš solidarnosti za jevrejski narod, u Prizrenu za Palestince

Foto: Printscreen

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na trgu „Skenderbeg“ u Prištini organizovan je marš solidarnosti sa jevrejskim narodom u palestinsko-izraelskom sukobu, a pod sloganima „Oslobodite Palestinu od Hamasa“, „Sloboda za Izrael“, „Stojimo uz Izrael“.

Marš je održan u Prizrenu u znak podrške palestinskom narodu od strane Foruma mladih.

KoSSev: U Prizrenu marš za Palestinu, „Nacistička cionistička država Izrael“

Kako je na svojoj Fejsbuk stranici saopštila NVO „Naša inicijativa“ iz Prizrena, koja okuplja bošnjačku zajednicu, protestni marš u znak podrške Palestini, prošao je bez incidenata.

„Zahvaljujemo se svim učesnicima skupa, a moramo naglasiti da su osim aktivista Naše Inicijative, na protestnoj šetnji učešće uzeli i drugi, kako iz bošnjačke zajednice, tako i iz drugih zajednica koje žive u Prizrenu. Posebnu zaslugu uzimaju mladi aktivisti Naše Inicijative, odnosno Forum Mladih NAŠE koji su skup i organizovali. Prizren se solidarisao sa napaćenim palestinskim narodom i jasno dao do znanja da je uvek na strani pravde“, poručili su. U prenosu ovog skupa čuju se opisi da se radi o „nacističkoj“ i cionističkoj“ državi.

Izrael i militantna grupa Hamas započeli su primenu prekida vatre u Gazi, uz posredovanje Egipta.

U petak u 2:00 ujutru, Palestinci su izašli na ulice Gaze da proslave. U govoru hiljadama ljudi, visoki zvaničnik Hamasa tvrdio je da je ta grupa pobedila u ratu.

Borbe su izbile 10. maja nakon što su nedelje izraelsko-palestinskih tenzija u Jerusalimu kulminirale sukobima u muslimanskom i jevrejskom svetom mestu.

Hamas, koji vodi Gazu i koji Izrael, SAD, EU i druge zemlje smatraju terorističkom grupom, započeo je da gađa Izrael.

Najmanje 232 osobe, uključujući više od 100 žena i dece, ubijene su u Gazi, prema zdravstvenim zvaničnicima, koji kontroliše Hamas. Izrael je rekao da je najmanje 150 militanata među ubijenima u Gazi. Hamas ne navodi brojke stradalih među borcima.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje dece, saopštila je medicinska služba.

Izrael kaže da su militanti u Gazi na njegovu teritoriju ispalili oko 4.000 raketa, što su bile najžešće borbe između Hamasa i Izraela u poslednjih nekoliko godina i podstakle su eskalaciju nasilja u izraelskim gradovima između Jevreja i Arapa.

KoSSev: Zbog podrške u Prištini na Tviteru se Kosovu zahvalio Izrael. Odeljenje za Zapadni Balkan izraelsko ministarsvo spoljnih poslova uz fotografije današnjeg skupa iz Prištine poručilo je: „Hvala ti Kosovo, što stojiš uz Izrael, što stojiš protiv terorizma, što razumeš jednačinu da Gaza bez Hamasa daje šansu za mir“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.