Zvanično: Haradinaj traži smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e, nisu ga obavestili o akciji za turske državljane

10:55 – Haradinaj zahteva smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e: Nisam obavešten o turskim državljanima

"Na osnovu ustavnih nadležnosti, kao premijer Republike Kosovo, zatražio sam hitno razrešenje sa dužnosti direktora Kosovske obaveštajne agencije, Dritona Gašija i ministra nutrašnjih poslova, Fljamura Sefaja. Operacija – prestanak važenja boravišnih dozvola, pritvaranje, hitna i trajna deportacija šest turskih državljana sa teritorije Republike Kosovo u Republiku Tursku – dogodila se bez obaveštenja Predsednika Vlade i bez njegove dozvole!" – saopštio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. 

10:29 – Kosovski premijer traži smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je zahtev za smenu kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Fljamura Sefaja i šefa Kosovske obaveštajne agencije, Dritona Gašija, javlja više kosovskih medija. Odluka je doneta nakon što su juče na Kosovu privedena i odmah deportovana šestorica turskih državljana zbog navodnih veza sa pokretom Fetulaha Gulena.

"Želim još jednom da naglasim da je jučerašnja akcija u ovom slučaju bila potpuno neprihvatljiva i suprotna našim vrednostima i principima kao naroda i države," naveo je Haradinaj u zvaničnim zahtevima za smenu dvojice zvaničnika, javljaju ovi mediji. 

Iako su pojedini mediji takođe preneli da je Sefaj smenjen posle zahteva Srpske liste zbog hapšenja Marka Đurića, savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, demantovao je ove navode. 

"Zahtev je eksplicitno u vezi sa događajem šestorice i ni zbog čega drugog," rekao je Arifi, prenosi Express.

Prethodno su najviši kosovski zvaničnici tvrdili i da nisu unapred obavešteni o jučerašnjoj akciji, a sam Haradinaj je naveo da će "zato delovati u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim nadležnostima".

"Obavešten sam od strane nadležnih organa nakon što je šest državljana danas deportovano u Tursku na osnovu toga što nisu imali dozvolu boravka na Kosovu," naveo je kosovski predsednik, Hašim Tači.

"Preduzimanjem takvog postupka bez poštovanja relevantnih procedura i nedostatka transparentnosti, ostavlja prostor za znatne nejasnoće u odnosu na proizvoljne postupke nadležnih organa," poručio je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji. 

Pročitajte još: 

Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.