„Crkva bila i ostala oslonac narodu“

Patrijarh srpski Irinej sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodostojnicima pravoslavne crkve
Patrijarh srpski Irinej sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodostojnicima pravoslavne crkve, Foto: Eparhija raško-prizrenska

Patrijarh srpski Irinej boravi je na Kosovu i Metohiji, zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodostojnicima pravoslavne crkve. Nakon Pećke Patrijaršije, posetili su manastir Visoki Dečani.

Patrijarsi na Kosovu

Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan X svojim domaćinima u Visokim Dečanima darivao je kutiju za mošti svetitelja u intarziji. Prethodno mu je vladika Teodosije uručio krst i knjigu „Zadužbine Kosova i Metohije“.

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, rekao je da razume položaj SPC jer dolazi ispred mučeničke crkve.

„Imajući u vidu stradanja u Siriji i činjenicu da su pre par godina nestala dva naša episkopa o kojima se ni danas ništa ne zna, poručujem najmoćnijim državama da želimo mir i da nas ostave na miru,“ rekao je on, između ostalog, obraćajući se prisutnima u Visokim Dečanima.

Crkva bila i ostala glavni oslonac narodu

Prisutnima se obratio i episkop raško-prizrenski Teodosije:

“Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji,“ kazao je on.

Istakao je da su upravo na ovim svetim prostorima naši srednjovekovni vladari zajedno sa arhiepiskopima i patrijarsima podizali pred Bogom naše najslavnije manastire kao svoje zadužbine i kao znak zaveta koji je verni narod na Kosovu i Metohiji potvrdio i zapečatio mučeničkim stradanjem.

Patrijarh srpski Irinej sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X i velikodostojnicima pravoslavne crkve
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Metohija nazvana po manastirskim imanjima velikih lavri

“Gotovo da nema nijednog delića ove svete kosovsko-metohijske zemlje gde se ne mogu naći tragovi našeg istorijskog i duhovnog postojanja, po crkvama, manastirima, grobljima. Zato je posebno ovaj deo Srbije nazvan Metohijom, po manastirskim imanjima velikih naših lavri,“ kazao je Teodosije.

Episkop Teodosije je dodao da duhovna i monaška tradicija Visokih Dečana nije prekidana od davne 1327. godine kada je i osnovan ovaj manastir.

„Naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima“

Eparhija raško-prizrenska
Foto: Eparhija raško-prizrenska

“Ipak, pored svih teškoća, i pored toga što je nakon rata sa Kosova i Metohije u vremenu takozvanog mira i uprkos prisustvu međunarodnih snaga proterano preko 200.000 pravoslavnih hrišćana i Srba, naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima. Štaviše, većina Srba još živi u većinski albanskim sredinama, trudeći se da sačuvaju svoju veru i predanje. Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji.“

Osim kratkog obraćanja vernicima u Pećkoj Patrijaršiji, patrijarh srpski Irinej u Dečanima nije se obraćao prisutnima, niti mnogobrojnim novinarskim ekipama koje su uzalud čekale njegovu izjavu.

Patrijarh Irinej će sa patrijarhom antiohijskim i svega Istoka Jovanom X sutra posetiti manastir Gračanicu, odakle idu u Niš. U njihovoj pratnji su i vladika šumadijski Jovan i episkop Irinej Bulović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.