Osveštana crkva Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu

FOTO: RTV Puls

Vladika raško-prizrenski Teodosije osveštao je crkvu Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu.

Tom prilikom rekao je da su se ljudi danas sabrali na svetom mestu da bi učinili jedno Božje delo.

“Danas smo se sabrali ovde da učinimo ovo Božansko delo, da vaš trud, vašu ljubav koju ste prineli obnovivši ovaj hram, pripremivši ga za osvešćenje. Mi smo danas osveštali ovaj hram i služimo službu Božiju, služimo svetu liturgiju, činimo naš prinos Gospodu”, rekao je Teodosije.

Osveštanju koje je juče održano, prisustvovalo je oko stotinu vernika.

Crkva Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu predstavlja ne samo spomenik kulture, već i središte okupljanja Srba iz tog dela K. Pomoravlja.

Prošle godine je rekonstruisana.

U crkvenoj porti je izgrađen novi gorionik za paljenje sveća, i popločan je plato ispred hrama.

“Pozdravljam radosnim pozdravom sve ljude dobre volje koji su svojim prilozima i stručnim savetima podržali obnovu Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu. Naši parohijani koji su svojim trudom i svesrdnim zalaganjem izveli građevinske radove i naše umetnike koji su ozidali i živopisali ikonostas, kao i naše majke koje su nam pipremale utešnu trpezu ljubavi”, poručila je voditeljka programa Tijana Simić.

Na kraju svečanosti priređen je kulturno-umetnički program sa osnovcima iz Ropotova koji su srdačnom tradicionalnom zdravicom oduševili prisutne. Etno grupa “Kos” je predstavila bogatstvo muzičke tradicije Kosovskog Pomoravlja.

Malo Ropotovo nalazi se blizu K. Kamenice i naseljeno je isključivo srpskim stanovništvom.

RTV PulsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.