Rama pozvao KFOR da preuzme kontrolu nad Severom kako bi sprečio veći sukob

FOTO: Edi Rama/Fejsbuk

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je KFOR da preuzme kontrolu nad Severom Kosova kako bi sprečio veći sukob, koji je, prema njegovim rečima, danas verovatniji nego ikada ranije. 

Rama je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da je tako nešto predložio na samitu NATO-a.

„Sa druge strane, hoću da naglasim da stvari mogu da odu daleko i mogu da odu brzo. Dakle, ne samo da se mora znatno i brzo podići nivo zastupljenosti evroatlantske zajednice, već se mora voditi računa da se to inače uradi uz preostale nesprovedene sporazume. Kašnjenja u preduzimanju ovog koraka može dovesti do brojnih žrtava tog oružanog sukoba. Da bi se na bilo koji način sprečio ovaj sukob, koji danas izgleda verovatniji nego ikada, KFOR mora da preuzme kontrolu nad severom Kosova. To je predlog koji sam davao i ranije, čak i na samitu NATO-a, i opširno sam objašnjavao zašto. Svako oklevanje i svako odlaganje, nemamo trupe ili bilo koji drugi razlog, može učiniti sutrašnju intervenciju KFOR-a, mnogo veću po trupama i uz mnogo poteškoća“, rekao je Rama.

Rama je kao pozitivan korak ocenio izjavu predsednice Vjose Osmani, koja je rekla da treba da sednu sa SAD i razrade nacrt Asocijacije.

„Drago mi je što je juče predsednica Osmani javno zatražila pomoć od SAD za nacrt Asocijacije. Ne znam kakvo je mišljenje glavnih strateških saveznika Kosova i Albanije o ovom zahtevu, ali u suštini zahtev predsednice Kosova je pozitivan i konačno je, od strane Kosova, korak u pravom smeru. Nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom u ustavnom okviru Republike Kosovo trebalo je da se stavi na sto još pre sat vremena i ponavljam ono što sam rekao i ovde, kada sam govorio o nacrtu koji sam uputio višim vlastima u EU, Francuskoj i Nemačkoj. Nije bitno ko ga piše, ko ga predlaže, sa kim se piše, ali je važno da nacrt ispuni legitimni zahtev procesa dijaloga, na osnovu sporazuma potpisanog između Vlade Kosova i Srbije, i ponavljam, ispuniti potrebu da bude u ustavnom okviru Republike Kosovo. Kosovo danas, više nego pre tragedije koja se dogodila, mora uporno da traži dijalog, svim snagama da teži uspešnom završetku dijaloga. Francusko – nemački plan je i dalje na stolu. Još uvek kažem, jer istorija uči da kada se dogovorite da želite više, sledeći koji dođe kasnije može biti gori, to uči istorija“, rekao je Rama.

Ne može svet uvek da greši, a da Kurti uvek ima pravo

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Kosovo ima „priliku da dobije ono što je tražilo toliko godina“.

On se osvrnuo na Briselski sporazum, ranije poznat kao francusko – nemački predlog.

„Za mene je Srbija zemlja koja je izgubila rat sa Kosovom. Država je ta koja je izgubila rat. Kosovo je zemlja koja danas ima priliku da dobije ono što je toliko godina tražila, na stolu je. Ne odustajem od ovoga. Na vreme sam upozorio na ono što se desilo na severu, kada sam rekao da se sever Kosova ne sme degradirati u arenu sukoba i pretvoriti u mali Donbas“, rekao je Rama na konferenciji za novinare.

„Strateški cilj je da se, zahvaljujući saveznicima Oslobodilačke vojske Kosova, dobije ono što je drugo istorijsko dostignuće posle pobede u ratu. Uzima se za stolom. Radi se o onima koje nazivate internacionalcima kojima se Aljbin Kurti opire“.

Rama je rekao da „ne može svet uvek da greši, a Aljbin Kurti uvek da bude u pravu“.

„Ovo nije moguće, pogotovo kada se zna ko su strane“, rekao je Rama.

Kaže da se stopostotno slaže sa izjavom EU u vezi sa Kosovom u dijalogu. Međutim, u saopštenju želi da spomene i nedeljni napad u Banjskoj.

U međuvremenu, na pitanje da li bi pristao da posreduje u dijalogu Kosovo – Srbija, on kaže da to nije moguće „jer je reč o otvorenom sukobu interesa“.

„I pored toga što sam za neke Vučićev brat, i sam Vučić dobro zna da sam ja u otvorenom sukobu interesa“, rekao je Rama.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.