Stojanović: Marićeva smena lični interes nekog iz Srpske, neće proći bez posledica

Oni koji su iz Srpske učestvovali u smeni Ljubomira Marića – neće proći bez posledica, snosiće političke konsekvence zbog samostalnog delovanja i bez konsultacija sa čitavom Srpskom, kazao je večeras, u izjavi za KoSSev, zamenik Premijera Kosova i član liste Srpska, Branimir Stojanović. On je, komentarišući smenu ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića, istakao da je ona posledica "nečije lične inicijative i ličnog interesa", kao i da koalicioni partneri Srpske – LDK i PDK, žele da, kako je naveo, stvore dodatni haos kako bi pomogli onima koji žele da podele Srbe. 

"Mi treba da se bavimo onim što smo se dogovorili, a to je naš koalicioni sporazum, ali se, na žalost, neki više bave srpskim deobama i pronalaženjem onih među Srbima sa kojima bi da sprovode svoje marifetluke," kazao je u izjavi za KoSSev, Stojanović, ne precizirajući o kojim se pojedincima radi. 

Dodao je i da je "sada već vidljivo" da se "njihovi koalicioni partneri sve više bave populističkim potezima" – koji "prijaju radikalnim elementima u kosovskom društvu" i da sve liči na predizbornu kampanju.

21:35 – SLS: Bez promene politike Srpske

Večeras je reagovala i Samostalna liberalna stranka koja je deo zajedničke liste Srpska. Imenovanje Mirjane Jevtić na mesto ministarke za lokalnu samoupravu vidi kao "razumljivo" i "prihvatljivo".

"Ova zamena neće dovesti do promene politike Srpske liste koja ostaje na kursu dugoročne politike koja je u interesu srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je ostvariv samo kroz učešće naših poslanika i ministara u radu Vlade, Skupštine i kroz svakodnevne aktivnosti," navodi SLS u svom saopštenju.

"Sve ovo i dalje liči na neku predizbornu atmosferu. Iako svi govore da izbora neće biti, očigledno da je potrebno da se što više uradi protiv Srba kako bi se time pokazali kao veće patriote i prikupili više jeftinih političkih poena," naglasio je Stojanović.

Na pitanje šta će se dalje dešavati u Srpskoj, Stojanović kaže: 

"Mi ćemo nastaviti da se borimo za srpske interese. Ovakav način donošenja političkih odluka svakako je pogrešan i to će se u budućnosti i dokazati. Sigurno je da oni koji su u ovome učestvovali od strane Srpske neće proći bez posledica. Snosiće političke konsekvence zbog samostalnog delovanja i bez konsultacija sa čitavom Srpskom."

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Ljubomir Marić, razrešen je danas sa mesta ministra ovog ministarstva. Njega će zameniti dosadašnja zamenica ministra za socijalna pitanja u kosovskoj vladi, Mirjana Jevtić. Odluke o smeni Marića i imenovanju Jevtićeve su, kako je saopšteno iz kosovske vlade, donete na "predlog i uz konsultacije sa predstavnicima Srpske u Skupštini Kosova".

Marić ni do objavljivanja ove vesti nije bio dostupan za komentar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.