Velika Hoča: Domu zdravlja medicinski aparati, završeni radovi na uređenju rečnog korita i centralne ulice

Domu zdravlja u Velikoj Hoči juče je predata aparatura u vidu biohemijskog analizatora i urinometra. Sredstva za aparate obezbedila je Kancelarija Slovačke u Prištini preko projekta NVO "Komunikacija za razvoj društva", a uručili su ih zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, i zamenica predstavnika slovačke kancelarije na Kosovu, Dana Koleova. Juče su i zvanično završeni radovi na uređenju centralne ulice i rečnog korita u ovom metohijskom selu. Ovi projekti pomoći deo su dokumenta "Naš plan" koji je prošle godine u više opština na KiM-u predstavio Stojanović, a koji definiše probleme Srba i načine na koji bi se poboljšao kvalitet njihovog života i obuhvata 12 tematskih oblasti. Detaljnije o ovom dokumentu čitajte na www.nasplan.org.

"Ovo je od velikog značaja za ove ljude ovde, kupljena je aparatura koja će omogućiti ovom malom zdravstvenom centru da bolje pruža usluge ljudima koji ovde žive time što će omogućiti da se lakše i brže leče, a lekarima da lakše i brže rade svoj posao," kazao je Stojanović.

"Slovačka kancelarija u Prištini će i u buduće podržati ovakve ili slične projekte, posebno one koji su od značaja za ljude koji ovde žive bez obzira na njihovu etničku pripadnost," kazala je, sa druge strane, Koelova. 

Direktor Zdravstvenog centra u Prizrenu sa sedištem u Orahovcu, Ljubiša Nedeljković, istakao je da su ljudi ovog kraja ranije morali da odlaze u Gračanicu ili Kosovsku Mitrovicu kako bi uradili neke od zdravstvenih analiza.

"Ova donacija je izuzetno važna za stanovnike, ne samo Velike Hoče, nego i čitavog prizrenskog okruga. A ujedno, to je pomoć i lekarima jer će se brže dolaziti do dijagnoze," kazao je Nedeljković.

Nakon predaje aparata, Stojanović i Koleova su u društvu direktora Kancelarije za pitanja zajednica Ivana Tomića obišli rečno korito u Velikoj Hoči, čije je uređenje finansirala Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu Premijera Kosova.

Prema rečima direktora ove kancelarije, Ivana Tomića, projekat uređenja centra Velike Hoče i rečnog korita danas je zvanično otvoren.

"Radovi su zvanično završeni prošle nedelje i projekat je vredan 43.000 evra. To je pre svega značajano za lokalne meštane jer su ranije imali dosta problema sa poplavama, a ovim je, dobrim delom, taj problem rešen. Ostalo je još na nekim delovima da se odradi saniranje, ali to je nešto što ovim projektom nije moglo da se predvidi," kazao je Tomić. 

U Velikoj Hoči trenutno se izvode i radovi na letnjoj pozornici, u okviru projekta tima iz Gračanice, a sredstva za izgradnju su obezbeđena preko Kancelarije za zajednice pri opštini Orahovac i Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.