Stejt department zvanično čestitao Kosovu na otvaranju ambasade u Jerusalimu

„Sjedinjene države ostaće uz Kosovo dok ono nastavlja da napreduje na svom evropskom putu“, nakon čestitki bivšeg izaslanika za dijalog Beoograda i Prištine, Ričarda Grenela i drugih zvaničnika ove zemlje, zvaničnu čestitku povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela uputio je i Stejt department.

„Sjedinjene države čestitaju Izraelu i Kosovu na formalnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, juče je bio istorijski dan“, izjavio je portparol Strejt departmenta, Ned Prajse.

Prema njegovim rečima, dublje međunarodne veze pomažu promociji stabilnosti, mira i prosperiteta u oba regiona, „a kada su naši partneri ujedinjeni Sjedinjene države jačaju“, dodao je.

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara, na virtuelnoj sednici kojoj su prisustvovali predstavnici Prištine i Jerusalima, kao i zvaničnici SAD, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma kojim su se obe strane na to obavezale.

Potpisana su tri bilateralna sporazuma, a jednim od njih nalaže se da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Ova vest izazvala je pohvale prištinskih zvaničnika i zvaničnika SAD, ali ne i Evropske unije, Turske i Arapske lige.

Dok SAD upućuju čestitke, EU kritikuje ovakav potez Prištine jasno davajući do znanja da Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu i da sve ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, što je i naloženo Rezolucijom UN-a.

Nakon EU, usledila je i kritika Turske na račun Prištine, a upravo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu. Potom je usledila i „najoštrija osuda“ Arapske lige.

Generalni sekretar Arapske lige, Abul Geit, istakao je da je odluka nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalim okupirana teritorija. 

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela rezultat je sporazuma iz Vašingtona od oktobra meseca prošle godine. 

Prema ovom sporazumu, Srbija bi takođe trebalo da do jula preseli ambasadu u Jerusalim.

Otkako su SAD 2017. godine odlučile da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i na osnovu ove odluke da premeste ambasadu u Jerusalim, nijedna država iz EU nije sledila takav korak, pozivajući se na rezoluciju Saveta Bezbednosti iz 1980. godine kojom se pozivaju sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.