IMDb uklonio mogućnost ocenjivanja „Dare iz Jasenovca“

FOTO: Dom kulture „Gračanica”/Plakat

Filmska platforma IMDb uklonila je mogućnost ocenjivanja filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nakon što je nekoliko dana trajalo nadmetanja Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena ovom naslovu, piše Danas.

Podsetimo, kritika srpskog kandidata za Oskara objavljena je u magazinu Varajeti u kome je film o logoru Jasenovac ocenjen kao „nacionalistička propaganda“, koja je „snimljena sa upitnim namerama“, izazvala je burne reakcije u domaćoj javnosti.

Nezadovoljni tekstom, određeni broj korisnika društvenih mreža započeo je kampanju kojom se pozivaju Srbi da daju visoke ocene drami „Dara iz Jasenovca“ na filmskoj platformi IMDb.

Na istoj stranici mogli su se pronaći i oni koji su film Predraga Antonijevića ocenjivali samo jedinicama, što su mnogi videli kao odgovor Hrvata, koji „namerno obaraju rejting filmu“.

Iako se broj onih koji su dali svoju ocenu merio hiljadama, očigledno je da ni jedni ni drugi nisu pogledali film, budući da je „Dara iz Jasenovca“ prikazivana samo u jednom kratkom periodu u Gračanici, dok je beogradska premijera zakazana tek za 22. april, a američka distribucija počinje 5. februara.

U trenutku kada je onemogućeno ocenjivanje, film je imao ocenu 9,4 od mogućih deset. Još uvek nije poznato da li će ova mogućnost biti vraćena kada bude počelo prikazivanje u bioskopima.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.