Stejt department nakon pisma bivših članova „OVK“: Podržavamo Specijalni sud, trebalo bi i Kosovo

Sjedinjene Američke Države daju punu podršku međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu – oglasio se Stejt department dva dana nakon što je Udruženje pripadnika „OVK“ iz SAD-a zatražilo upravo suprotno od američkog predsednika, Džozefa Bajdena i njegovu pomoć da se sud iz Haga premesti na Kosovo.

Na godišnjicu NATO bombardovanja, američkom predsedniku, Džozefu Bajdenu upućeno je pismo od strane bivšeg pripadnika „Atlantskog bataljona“ i nekadašnjeg komandanta „OVK“, Ganija Šehua (Gani Shehua).

U pismu Atlantskog udruženja veterana „OVK“, sa sedištem u SAD-u, koje broji 400 članova, od Bajdena je zatraženo da doprinese tome da se Specijalni sud izmesti iz Haga na Kosovo.

„Kosovo je suverena zemlja i trebalo bi da deli pravdu samo u svom pravosudnom sistemu“, poručio je ispred ovog udruženja Šehu, a preneo Euronews.

U pismu se navodi i da evropske države koriste Specijalni sud kako bi „potkopale“ odnos Kosova i SAD.

Ovo udruženje se posebno osvrnulo na Hašima Tačija, koji se pred sudom u Hagu zajedno sa ostalim čelnicima nekadašnje „OVK“ koji se nalaze na istoj optužnici, tereti za najmanje 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca.

„Tači danas čami u pritvorskoj ćeliji u Hagu, zajedno sa još četvoricom Albanaca koji su rizikovali živote boreći se protiv jugoslovenske tiranije i okupacije Kosova“, piše Šehu.

On povlači paralelu između Tačija i prvog američkog predsednika, Džordža Vašingtona.

„Bilo bi nemoguće shvatiti nekoga ko se usuđuje da optuži ili čak privede Džorža Vašingtona zbog borbe za slobodu i nezavisnost SAD“.

Šehu ujedno šalje kritike na račun suda, nazivajući ga „monoetničkim“.

Kao razlog navodi to što se za sada na optuženičkoj klupi nalaze samo Albanci sa Kosova, ali ne i Srbi, iako je, kako kaže, „agresor na Kosovu bila Srbija“.

„Naravno da verujemo da bi svi zločini trebalo da se izvedu na videlo, i da sve žrtve, bez obzira na etničku pripadnost, pronađu pravdu. Međutim, čini se da Specijalizovana veća ne traže pravdu, već reviziju istorije“, dodaje se.

Portparol Atlantskog saveza, Uk Ljuši (Lushi), prethodno je izjavio za Euronews da bi Specijalni sud trebalo da bude demontiran zbog nedostatka dokaza o navodnoj trgovini organima, a koja do sada nije obuhvaćena nijednom optužnicom protiv bivših pripadnika „OVK“ koji se nalaze u Hagu.

Nisu retki pozivi sa Kosova – da bi sud trebalo da se rasformira zato što „nisu dokazani navodi i podignute optužnice“ kojima se povezuje OVK sa trgovinom organima, a koji su izneti u izveštaju nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija

Međutim, osnivanju suda za ratne zločine na Kosovu, prethodio je proces verifikacija Martijevih saznanja od strane glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viljamsona i njegovog tima.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da tada nije pronašao dovoljne dokaza za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica.

Šta kaže Stejt department?

Međutim, američki Stejt department ne slaže se sa stavom bivših pripadnika „OVK“ u Americi.

Osim što podržava Sud u Hagu Stejt department je uputio poziv Kosovu da takođe da svoju podršku Specijalizovanim većima.

„I dalje verujemo da bi kosovske institucije trebalo da pruže punu, potpunu i nedvosmislenu podršku Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu“, izjavio je portparol Stejt departmenta za Euronews.

Kako kaže, to je od suštinskog značaja za vladavinu zakona i pravdu na Kosovu i dalju integraciju u evroatlantsku porodicu i međunarodnu zajednicu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.