Stefanović sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Nemačke

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Nemačke, Tomasom Zilberhornom.

Potvđujući sastanak, iz srpskog ministarstva odbrane nisu neposredno naveli da je aktuelna situacija na Severu Kosova bila tema sastanka. Međutim, Stefanović je, prema navodima u saopštenju za medije, naveo da su „aktuelni jednostrani i krajnje neodgovorni potezi privremenih prištinskih institucija apsolutno neprihvatljivi, nanose štetu briselskom dijalogu i da utiču na destabilizaciju celog regiona“.

Takođe, Stefanović je u razgovoru sa Zilberhornom naveo da razume da Srbija i Nemačka imaju različite stavove po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ali da bezbednosna situacija na Kosovu ne dozvoljava smanjenje brojnog stanja snaga КFOR-a.

Sekretar Zilberhorn istakao je značaj nastavka procesa dijaloga Beograda i Prištine za stabilizaciju situacije u regionu.

U saopštenju ministarstva odbrane Srbije navodi se da su Stefanović i Zilberhorn konstatovali da odnose Srbije i Nemačke karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i razvijen dijalog na visokom nivou, uz obostrano nastojanje za dalje unapređenje.

Saradnja je takođe u oblasti odbrane razvijena, sadržajna i raznovrsna dok je nemački parlamentarni državni sekretar potvrdio spremnost nemačke strane za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane.

Na Severu je aktuelna desetodnevna blokada magistralnih puteva na Jarinju i Brnjaku, a sa druge strane pojačana diplomatska aktivnost međunarodnih predstavnika prema Beogradu i Prištini.

Usled novonastale situacije, KFOR je uvećao broj, kako su to opisali – rutinskih patrola, kako na Severu, tako i na celoj teritoriji Kosova. A na Severu je danas situaciju iz helikoptera nadgledao i komandant KFOR-a.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.