Staro Gracko: Bez istine o ubicama nema pravde za stradale i kidnapovane

FOTO: RTV Kim/Milanka Cvejić ispred spomen ploče
FOTO: RTV Kim/Milanka Cvejić ispred spomen ploče

Pre 22 godine, na današnji dan, a nakon dolaska KFOR-a na Kosovo, u Starom Gracku kod Lipljana ubijeno je 14 žetelaca – meštana ovog sela. U ovom mestu služen je pomen, kao što se to čini godinama unazad na današnji dan.

Parastos stradalima ispred spomen ploče u centru sela je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovao mu je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

„Sabrali smo se danas na ovom mestu stradanja u selu koje svedoči naše stradanje, ali i naš opstanak i istrajnost, na našem svetom Kosovu i Metohiji. Nevine žrtve, meštani ovog sela, žeteoci, radnici položili su svoj život i stradali su od ruku zločinaca, krvnika, onih koji ne znaju za Boga, pravdu, istinu već su uzeli u svoje ruke da dele pravdu i učinili neviđen zločin“, kazao je vladika Teodosije, javlja RTV KiM, koji je takođe razgovarao i sa porodicama žrtava.

Slavica Popović je izgubila brata, oca i dva strica. Sa članovima porodica ostalih stradalnika čeka da čuje odgovor ko ih je ubio.

„Nada nije umrla i neće nikada. Nadam se da ću posle 22 godine da dobijem vest da su počinioci pronađeni i uhapšeni. Jedina nada je u KFOR i EULEKS, ako potvrde i pokažu ko su počinioci. Oni to znaju, a dok ne daju podatke – nema pravde za stradale i kidnapovane. Živeti bez brata 22 godine je teško, ali moja borba neće da stane. EULEKS je obustavio istragu, ne znam šta dalje, ja sam zbunjena i ne znam odakle da krenem. Nadu polažem u državu Srbiju i nadam se da će nastaviti da se bore i pronađu počinioce“, kazala je Popovićeva, za ovu radio-televiziju.

Milanka Cvejić (83) je izgubila sina, ali i nadu da će pravda biti zadovoljena.

„Neće nikad, kada nije do sada, neće ni od sada. Ako se u naredne 22 godine nađe ko su ubice, biće dobro. Sin mi je stradao, imao je 25 godina. Ostala sam sa bolesnom ćerkom, nadala sam se da će je čuvati moj sin, a sada ne znam. Bol je sve jača i jača. Kući plačem kada mi nije tu ćerka“, rekla je Milanka.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da i posle 22 godine žetva i dalje traje i da će trajati sve dok licu pravde ne budu privedenu svi oni koji su počinili ovaj zločin.

„Ratni zločini ne zastarevaju dokle dišemo, a to znači da će država Srbija, dok je sveta i veka, insistirati i tražiti da se licu pravde privedu i nalogodavci i izvršioci ovog masakra. Zna se sve, a 22 godine je prošlo i niko nije pronađen. EULEKS je sramno obustavio istragu, navodno nema dokaza, a postoje dokazi. Mi i dalje ne znamo ko su ti koji su počinili zločin nad srpskim narodom“, kazao je on, izveštava Kim iz ovog mesta.

O ubistvu i istrazi 

Iz neposredne blizine, na njivi u Starom Gracku su 23. jula 1999. godine ubijeni – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Istragu su odmah nakon zločina sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika.

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora.

Maja 2017. godine zbog „nedostatka dokaza“ Specijalno tužilaštvo Kosova obustavilo je istragu protiv sedmorice osumnjičenih.

Zločin u Starom Gracku vremenski spada pod mandat Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, bio je prvi albanski zvaničnik koji je odao počast ubijenim srpskim žeteocima. Tri dana pred obeležavanje 17 godina od ovih ubistava, on je na spomenik žeteocima položio cveće. Porodice Srba koji su ubijeni 1999, međutim, nisu želele da prime kosovskog predsednika, navevši da se on, polaganjem venca – nasmejao u lice porodicama stradalih i svima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima. Usledile su i oštre reakcije od kosovske opozicije, čiji su predstavnici tvrdili da je Tači priznao da su „Albanci teroristi“.

REKOM: Počinioci ostali nekažnjeni

Uoči godišnjice, na ovaj zločin podsetio je REKOM, navodeći da su imena četrnaest žetelaca zauvek zapisana u Kosovskoj knjizi pamćenja.

„Oko 20 časova njihove porodice su na njivi s požnjevenom pšenicom zatekle uključene mašine i traktore, a na 150 metara dalje telo Slobodana Janićijevića. Sa britanskim vojnicima, na drugoj njivi, našli su tela ostalih žetelaca. Svi su usmrćeni hladnim oružjem. Ni UNMIK, ni EULEX, ni Kosovsko Tužilaštvo za ratne zločine nisu kaznili počinioce ovog ratnog zločina“, poručili su iz REKOM-a.

Srpska Koordinacija: Na Kosovu vlada kultura nekažnjivosti zločina nad Srbima

Kao i prethodne godine, i uoči ove godišnjice na zločine u Starom Gracku podsetila je Кoordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

„Dana 23. jula 1999. godine, u danima bezakonja i sistemskog nasilja nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije SBOUN br. 1244, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci – pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, streljali su na žetelačkom polju a potom masakrirali 14 Srba – meštana sela Staro Gracko“, navodi u saopštenju koje prenosi Sputnik.

Kako su poručili, žrtve su bile „krive“, samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

Ocenjuju da na teritoriji Kosova vlada odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i „kultura“ nekažnjivosti zločina nad Srbima.

„Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Кosova, niko nije odgovarao“.

Poručili su ujedno da su „albanski zločinci i ekstremisti, ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima i nošeni mržnjom i nečovečnošću“, oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

„Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Кosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod“, podcrtali su, prenosi Sputnik.

Kosovski zvaničnici još uvek se nisu oglasili. Godinama unazad dve strane obeležavaju i podsećaju na godišnjice stradanja isključivo onih žrtava koje pripadaju većinskom narodu koji ih obeležava.

U Starom Gracku pre 1999. godine živelo je više od 500 Srba, a danas ih ima manje od 150.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.