Tači položio cveće na spomenik ubijenim žeteocima Starog Gracka, porodice odbile da ga prime

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova. Tekst je, takođe, dopunjen vešću agencije "Beta")

"Danas se molimo sa bolom i izražavamo žaljenje još jednom za sve žrtve tokom i nakon rata, u svim zajednicama. Svaki zločin se mora otkriti i kazniti. Zločin je zločin protiv koga god da je počinjen, i ko god da ga je počinio," rekao je predsednik Tači, prenosi lajmi.net.

Predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, danas je položio venac na spomenik za 14 srpskih građana ubijenih neposredno nakon rata, pre 17 godina, u selu Gracko kod Lipljana.

Beta: Porodice ubijenih srpskih žetelaca odbile da prime Tačija

Porodice Srba koji su ubijeni 1999. godine u Starom Gracku smatraju da se Hašim Tači polaganjem cveća na spomen ploču srpskim žeteocima nasmejao u lice porodicama stradalih i svim ljudima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima.

Supruga jednog od ubijenih žetelaca, Sonja Živić, rekla je da je današnji dolazak Tačija u Staro Gracko "sipanje soli na žive rane".

Predsednik sela Staro Gracko, Zoran Ćirković, rekao je da je Tačijev savetnik sinoć više od dva sata pokušavao da ubedi porodice stradalih žetelaca da prime Tačija.

"Porodice su, zajedno sa mnom, odbile da prime Tačija i njegove saradnike. Rekli smo mu da nije trenutak i da sve dok se ne pronađu naredbodavci i odgovorni za najveći zločin počinjen nad Srbima na Kosmetu, Tači nije dobrodošao u Staro Gracko," rekao je Ćirković.

Prema njegovim rečima, Tačijev pokušaj da polaganjem cveća spere savest samo je dodatno uneo nemir i razočarenje kod preostalih 200 Srba u ovom selu.

"Sinoć smo dobili informaciju da je Tači u noći kada se dogodio zločin, kada je ubijeno 14 žetelaca, boravio u našem selu u pratnji tadašnjeg šefa UNMIK-a Bernara Kušnera," dodao je Ćirković.

Ovo krivično delo predsednik Tači nazvao je delom ne samo protiv žrtava koji su radile na polju, već i delom protiv slobode Kosova i njene demokratske budućnosti.

"Danas se molimo sa bolom i ponovo izražavamo žaljenje za sve žrtve tokom i nakon rata, u svim zajednicama. Svaki zločin se mora otkriti i kazniti. Zločin je zločin, protiv koga god da je počinjen i ko god da ga je počinio," rekao je predsednik Tači, prenosi lajmi.net.

Gospodin Tači je rekao i da se već jednom mora otkriti sudbina svih nestalih osoba, bez obzira da li su iz albanske, srpske, romske, ili bilo koje druge zajednice.

"Svi mi imamo odgovornost da radimo u tom pravcu. Imamo odgovornost prema svojim porodicama i budućnosti naše dece. Moramo da pomognemo jedni drugima. Bol svake majek je isti za gubitak svoje porodice," rekao je predsednik Tači.

On je rekao da je danas, kada radimo na izgradnji mira, pomirenja i saradnje između naroda našeg regiona, važno naglasiti da je za istinsko pomirenje potrebna pravda.

"Kao Kosovo postigli smo mnogo u ovih 17 godina od rata. Počeli smo da gradimo mostove komunikacije i saradnje. Jednog dana, uskoro, to će dovesti do poverenja i pomirenja između zajednica i naroda," rekao je predsednik Tači.

On je naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje, a da će se pomirenje dogoditi u bliskoj budućnosti, jer postoji volja za to.

"Samo pomirenje i saradnja čine Kosovo i region evropskim," zaključio je predsednik Tači.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.