NUNS: Prljava kampanja povezivanja KRIK-a sa kriminalcima mora da prestane

FOTO: NUNS KRIK screenshot
FOTO: NUNS KRIK screenshot

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK-a, u kojoj pokušavaju da se povežu sa kriminalnim miljeom.

Naime, KRIK je 22. jula objavio na svom sajtu delove iskaza Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupacije osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, gde piše da je na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao da je ubica, ali je govorio o svojim navodnim konekcijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha vlasti. Pričao je takođe i o svojim navodnim poslovima koje je morao da obavlja za njih, te i o samom sastajanju sa predsednikom Srbije.

Međutim, nakon skoro 24 sata, osvanule su i naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama. 

Sa druge strane, istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo.

Relativno slična kampanja bila je početkom marta, kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima.

NUNS ovim putem upozorava da ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara se opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije.

NUNS je takođe podsetio novinarke i novinarke drugih redakcija da se pridržavaju Kodeksa novinara i etičkih načela, i da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije.

Napad na KRIK registrovaće se u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a NUNS će o njemu obavestiti međunarodne organizacije.

Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke.

U KRIK-ovoj priči, kako je ispričao, Vučić i njegovi saradnici zatražili su mu više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK.

Srpski predsednik je juče demantovao navode o povezanosti sa klanom, predstavljajući sebe i saradnike upravo kao borce protiv mafije, a najavio je i skoro obraćanje detaljnije na ovu temu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu KRIK-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.