Pripadnik „OVK“ na suđenju: Tači nam je na sastanku bio predstavljen kao šef

Hag Specijalni sud
FOTO: KoSSev

U nastavku suđenja bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, bivši pripadnik „OVK“ posvedočio je, pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da mu je na jednom sastanku Tači bio predstavljen kao „šef“.

Iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen šifrom 4255, tokom jučerašnjeg ročišta je bio zatvoren za javnost.

Prema sažetku njegove izjave, koju je u sudnici pročitao tužilac Džejms Pejs (James Pace), svedok je 1998-99. godine bio član Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove i pripadnik „OVK“ i to na komandnom položaju u „operativnoj zoni“ Paštrik u opštinama Prizren i Suva Reka.

Po sažetku njegove izjave, svedok je bio prisutan na dva sastanka sa Tačijem.

„Svedok je izjavio da je, na jednom sastanku, Tači bio predstavljen kao član Glavnog štaba OVK, a na drugom sastanku kao šef svim drugim pripadnicima OVK“, preneo je tužilac Pejs.

Svedok je, u kratkom otvorenom delu zasedanja, kazao da je, posle rata, sa Tačijem „radio u istoj instituciji“.

U unakrsnom ispitivanju, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija (Veseli) dokazivao je da Glavni štab „OVK“ tokom 1998. godine nije imao kontrolu nad jedinicama koje su, po njemu, činili meštani koji su branili svoja sela.

Advokat Ben Emerson (Emmerson) oslanjao se, pritom, na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao njegovom bivšem klijentu Ramušu Haradinaju (Ramush).

Iz te presude, Emerson je citirao reči svedoka Džona Kroslanda (John Crossland), koji je za vreme rata na Kosovu bio britanski vojni ataše u Beogradu.

Krosland je na suđenju Haradinaju tvrdio da je 1998. godine bilo „preterano nazvati vrh OVK Glavnim štabom“, da to telo „nije imalo kontrolu nad OVK“ i da „nije koordinisalo“ dejstva te formacije na terenu.

Svedok se složio sa tim konstatacijama.

Suđenje Tačiju, Veseljiju i saoptuženima Redžepu Seljimiju (Rexhep) i Jakupu Krasnićiju (Krasniqi) biće nastavljeno danas.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela su, prema optužnici, počinjena u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice su u šest tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, optuženi su bili članovi Glavnog štaba OVK, Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine za koje se terete.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.