Privremeno prekinuta utakmica Rumunija-Kosovo zbog skandiranja i natpisa ‘Kosovo je Srbija’

Kosovo je srbija rumunija
FOTO: kosovarfootbal/X

Večeras se u Bukureštu igra kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova. Meč je, međutim, privremeno prekinut zbog skandranja lokalnih navijača i transparenta „Kosovo je Srbija“, izveštavaju mediji. Već se oglašavaju prištinski zvaničnici sa osudama.

Prištiniski mediji javili su večeras da je utakmica prekinuta u prvoj polovini prvog poluvremena, nakon što je uočen transparent.

Fudbaleri kosovskog tima odbili su da se utakmica nastavi, dok su se potom igrači vratili u svlačionicu.

Utakmica je nastavljena nakon punih 50 minuta pauze, nakon što je delegat UEFA upozorio organizatora da ne dozvoli „ponavljanje diskriminatorskog skandiranja“, piše RSE.

Prištinski zvaničnici uveliko se oglašavaju sa osudama.

„Neprihvatljive scene u Bukureštu. Rumunski navijači provociraju reprezentaciju Kosova srpskim propagandnim transparentom. Ovo je skandalozno! Kosovo je nezavisno, a politika nema veze sa sportom!“, poručio je lider AKR, Bedžet Pacoli.

Kosovski ministar sporta, Hajrula Čeku, sa druge strane, naveo je da igrači sa Kosova „srcem i profesionalizmom nastavljaju igru“, te konstatovao da je „dostojanstvo države Kosovo iznad svake provokacije“.

Reagovao je i lider PDK, Memlji Krasnići, navodeći da „ne postoji slogan koji menja realnost Kosova“.

„Od 17. februara 2008. Kosovo je nezavisna država, dok je od 3. maja 2016. Kosovo punopravni član UEFA-e. Političke parole, fašistički horovi, zviždanje i uvrede na račun naših momaka i Kosova u Rumuniji – ne sprečavaju nas”, naveo je Krasnići.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.