Krieziu uoči Brisela: Da se ne obraća pažnja samo na jednu tačku sporazuma

perparim krieziu
FOTO: Ekonomia online

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu), izjavio je da se na sastanku 14. septembra, u okviru dijaloga Kosovo – Srbija, očekuje da neće biti uslovljavanja i blokiranja sporazuma, obraćajući pažnju samo na jednu njegovu tačku.

Krieziu je rekao da ovaj sastanak treba da bude fer, pravedan i izbalansiran i da očekuje da će se finalizovati redosled plana implementacije osnovnog sporazuma.

„To zavisi od unutrašnje dinamike sastanka, znamo šta možemo da očekujemo od ovog sastanka u širim crtama, očekujemo finalizaciju plana redosleda implementacije sporazuma, ali ovaj sastank mora biti fer i uravnotežen. Nemojte uslovljavati i blokirati sporazum obraćajući pažnju samo na jednu njegovu tačku. Tačke osnovnog sporazuma sprovode se nezavisno jedna od druge“, naveo je Krieziu za RTV Dukađini.

Krieziu je, između ostalog, optužio Srbiju da je prekršila osnovni sporazum koji je dogovoren u Briselu i potpisan u Ohridu.

On je rekao da fali oštrija kritika Evropske unije na račun ponašanja Srbije.

„Bilo je zaostajanja u smislu primene, a to zbog pristupa Srbije i njenih uslovljavanja. EU ima svoju jasnu tačku gledišta, možda ne onoliko koliko javno govori, ali je prošlo šest meseci od dogovaranja osnovnog sporazuma. Od tada je, osim što je potkopan, flagrantno prekršen više desetina puta, glasajući protiv članstva Kosova u Savetu Evrope. To je evidentno, ne treba nikoga ubeđivati, izostala je oštrija kritika EU prema ponašanju Srbije“, nastavio je on.

Više o dijalogu Beograda i Prištine i dešavanjima uoči nove runde dijaloga, čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski procesPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.