Stano: Dolazak Petkovića bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor o posetama zvaničnika

Stano
FOTO: N1

Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, zabranjeno je danas da uđe na teritoriju Kosova i poseti srpske sredine zahvaćene poplavama. Iz Evropske Unije poručuju da je njegov dolazak bio najavljen „na odgovarajući način“, te da bi dogovor o posetama zvaničnika trebalo da se poštuje.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, „bio je najavljen za posetu Kosovu na odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, izjavio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano.

Stano je rekao da posete obe strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Begrada i Prištine.

”Još jednom podvlačimo da EU očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kome posreduje EU, uključujući i onaj o posetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje poseta i taj sporazum ne treba politizovati”, poručio je.

Stano poziva obe strane da „reše sva neslaganja, uključujući i ona oko zvaničnih poseta“:

„I da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana”, zaključio je Stano.

Kancelarija za KiM najavila je kasno sinoć posetu direktora Petra Petkovića srpskim sredinama pogođenim poplavama na Kosovu pri čemu je planirano bilo da uruči i humanitarnu pomoć. On je posetu trebalo da otpočne u Kosovskoj Kamenici gde je bujica odnela jedan most, a da je završi na Severu Kosova.

Međutim, kako je saopšteno jutros, kosovska vlada odbila je da odobri posetu. Humanitarnu pomoć uručili su čelnici Kancelarije za KiM.

Pročitajte još:

Kancelarija za KiM dopremila opremu za saniranje posledica polava u Lapljem Selu

Priština odbila da dozvoli Petkoviću da obiđe srpske sredine pogođene poplavama

Petković danas obilazi poplavljena područja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.