Stano: Dijalogom odlučno rešiti zahtevna politička pitanja za normalizaciju odnosa

Stano
FOTO: N1

Posrednik EU Miroslav Lajčak i izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara su u razgovorima u Prištini i Beogradu prošle nedelje „preneli jasnu poruku da se sad najodlučnije i brzo mora krenuti u rešavanje zahtevnih političkih pitanja u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa, tako da nema mesta zaoštravanju na terenu“, izjavio je portparol u EK Peter Stano agenciji Beta.

Stano je to rekao na molbu da se osvrne na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Beogradu, Kristofera Hila (Christopher Hill), da je u dijalogu Beograd-Priština utvrđena nova „armatura“, odnosno „pojačani okvir“, a da je u središtu sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Lajčak i savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner (Ploetner) i Emanuel Bon (Emmanuel Bonne), su, naglasio je Stano, „obavili temeljite razgovore s kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u nastojanju da se istraže mogućnosti za napredak u Dijalogu, uz posredovanje EU na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u predstojećem periodu“.

„Svaki od tih razgovora je trajao više od dva sata“, kaže portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell).

Američki ambasador Kristofer Hil je Beti izjavio da će napretkom kroz dijalog svaka strana dobiti nešto, napomenuvši da u Evropi ima puno modela sličnih Zajednici srpskih opština, dok je Vučić u parlamentu podvukao da Srbija neće ni na koji način priznati otcepljenje i nezavisnost Kosova.

Pročitajte još:

Vučić: Za mandata mog predsednikovanja neće biti priznata nezavisnost Kosova, neće Kosovo da uđe u UN, neće biti pogroma

Hil: U novoj armaturi dosta starih elemenata, ali budućnost Srba sa Kosova među glavnim pitanjimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.