Stano: Dijalog se ne može koristiti za kratkoročne političke rasprave

Stano
Foto: Anadolu Agency

Evropska unija (EU) je poručila kosovskim političarima da dijalog nema alternativu ukoliko žele da se realizuje težnja građana Kosova da imaju evropsku budućnost.

Peter Stano, portparol EU ocenio je pozive pojedinih kosovskih lidera da se prekine dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom kao pokušaj stavljanja dijaloga u funkciju aktuelnih političkih rasprava kratkog roka.

“Kosovsko društvo je dovoljno zrelo da shvati da se dijalog ne može koristiti za kratkoročne političke rasprave”, naglasio je Stano u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime, nakon potvrđivanja optužnice specijalnog suda u Hagu, koja tereti bivšeg predsednika Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thaci) i njegove saradnike iz ratnog perioda, kosovski političari su u više navrata pozivali na prekid dijaloga sa Srbijom.

Taj stav podržava i koalicioni partner u kosovskoj vladi, Alijansa za Budućnost Kosova (AAK), ali ga je nedavno iznela i kosovska predsednica na dužnosti, Vjosa Osmani, koja je preuzela ovu fukciju prošle nedelje, nakon ostavke Hašima Tačija i njegovog hapšenja.

Peter Stano potvrđuje da bez obzira na političke prilike na Kosovu, visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) i evropski specijalni predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak, odlučni su da nastave da pomažu dijalog kako bi se postigao sveobuhvatan sporazum, “pošto su oni iskreno i duboko uvereni da je ovo najbolja i jedina opcija za Kosovo”.

S tim u vezi, evropske institucije cene posvećenost kosovskog premijera, Avdulaha (Avdullah) Hotija dijalogu, navodi Stano.

“EU ceni jasnu viziju premijera Hotija o tome i njegovu spremnost da donese težak izbor pokazujući doslednost, zrelost i umerenost, posebno u ovim izazovnim vremenima”, napominje portparol EU.

Napomenuo je da je evropska perspektiva Kosova stvarna, međutim da je ispunjenje obaveza “u rukama naroda Kosova i izabranog rukovodstva”.

“EU je spremna da pruži svaku pomoć. Omogućavanje dijaloga je jedan od aspekata ove podrške”, izjavio je za portaprol EU.

Dijalog Prištine i Beograda je obnovljen 12. jula nakon dve godine zastoja. Specijalni predstavnik EU za dijalog je nameravao da lidere okupi na svake tri nedelje. Poslednji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija u okviru ovog procesa je održan 7. septembra.

Iz kabineta Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka priznaju da i dalje nema datuma kada će se održati sledeća runda na najvišem politčkom nivou.

Peter Stano tvrdi da će sledeći sastanak biti sazvan “čim to uslovi dozvole”.

“U međuvremenu bilo bi dobro da se Priština i Beograd pripreme za diskusije, pokazujući potreban duh pragmatizma i političku volju za kompromisom”, poručio je portparol EU.

RSE

Pročitajte još:

Hoti: Nove „ekstremne“ mere za dva dana, protivim se prekidu dijaloga

Osmani: Udaljiti se trenutno od dijaloga; Srbiji ne treba verovati, ne poštuju svoje potpise

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.