Opština Leposavić: Asfaltiranje u Graničanima mora se nastaviti po planu, ali izdvojićemo sredstva i za druge deonice

Meštani sela Graničane protest
FOTO: KoSSev

Opština Leposavić ne može zbog ranije preuzetih pravnih obaveza prema budžetu i izvođaču da sada izmeni plan asfaltiranja dve deonice u selu Graničane. Projekat nasleđen iz 2015. mora biti sproveden na način na koji je planiran, ali iz Opštine poručuju meštanima Graničana ono što su im preneli i na sastanku u tom selu –  da će obezbediti i izdvojiti dodatna finansijska sredstva kako bi se i druge deonice puteva prema ostalim zaseocima sanirale i rekonstruisale. Iz Opštine Leposavić poručuju i da je na sastanku u selu Graničane, pored onih koji su se protivili asfaltiranju jedne deonice, bilo meštana koji su izjavili da će im upravo ta deonica značiti.

Podsećamo, meštani sela Graničane u opštini Leposavić organizovali su prošle nedelje mirne proteste zbog, kako su izjavili za naš portal, odluke da se asfaltira jedna deonica seoskog puta što je, kako tvrde pokrenuo potpredsednik opštine Leposavić, Radoš Mihajlović, rodom iz ovog sela, i koja vodi do kuće Mihajlovića, dok je sanacija drugih putnih pravaca izostala.

Danas je našem portalu dostavljen odgovor Opštine Leposavić na pitanja:

  1. Da li ste upoznati sa situacijom u Graničanu, s ozbirom na to da su nam meštani kazali da ne upućuju kritike na vaš račun, jer smatraju da niste upoznati sa situacijom na terenu?
  2. Ukoliko jeste, kakva je odluka opštine u vezi sa asfaltiranjem i ovog, ali i ostalih puteva u leposavićkim selima i zaseocima?

Odgovor gradonačelnika Leposavića, Zorana Todića, prenosimo u celosti.

Poštovani,

Upoznat sam sa problemom koji je nastao prilikom izvođenja radova na sanaciji i asfaltiranju dva putna pravca u selu Graničane (1. putni pravac do zaseoka gde žive Mihajlovići, u dužini od 380 m i 2. putni pravac do groblja, u dužini od 500 m). Upoznat sam i da je deo meštana prošlog petka izrazio nezadovoljstvo mirnim protestom, kada je došlo do obustave radova na oba putna pravca.

Naime, radi se o infrastrukturnom projektu koji je planiran da se realizuje još 2015. godine, ali tadašnje rukovodstvo nije pomenuti projekat realizovao iz njima znanih razloga iako je odobren i uvršten u odluci o budžetu u kategoriji kapitalnih projekata za pomenutu godinu.

Nakon mog preuzimanja dužnosti predsednika opštine krajem 2017. godine, zatekli smo i nasledili veoma lošu ekonomsko finansijsku situaciju, da budem precizniji, suočili smo se sa dugom koji je prethodno rukovodstvo napravilo. Tačnije, dobili smo rešenje o prinudnoj naplati od privatnog izvršitelja  i da je opština Leposavić dužna dvema firmama u tom trenutku više od 3.600.000 evra, na ime neplaćenih računa. Pokušavali smo na sve načine da osporimo ta dugovanja, koja su kasnije narasla, a koja su neosnovana i zbog kojih smo pokrenuli krivične postupke kod nadležnih organa, a za koje se vodi postupak u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Protekle dve godine nismo bili u prilici da realizujemo skoro ni jedan kapitalni projekat, jer su sa računa opštine prinudno naplaćena finansijska sredstva u iznosu od skoro 4,5 miliona evra. Najveću štetu pretrpeli su stanovnici naše opštine, jer su ostali uskraćeni za rešavanje gorućih problema sa kojima se suočavaju, tu pre svega mislim na izgradnju putne, vodovodne, kanalizacione infrastrukture, ulične rasvete i svega ostalog  što smo planirali budžetom, a nismo bili u prilici da realizujemo. Štetu su pretrpeli naši stanovnici, a verujte ni nama (rukovodstvu) nije bilo lako, da znamo koje su to potrebe, šta tišti naše stanovnike, a pritom znate da ne možete da rešavate sve to zbog nečije neodgovornosti i neosnovanog duga. Da ne dužim sa ovim,  ali morao sam da napomenem, čekajući pravdu, konačno ove godine budžet koji je skupština usvojila po svoj prilici uspećemo da realizujemo u potpunosti što je svakako uspeh svih nas koji izvršavamo odluke, tj. izvršne vlasti opštine Leposavić.

Tu pre svega mislim i na budžetsku kategoriju koja se odnosi na kapitalne projekte. Naime, skupština opštine je usvojila odluku o budžetu za 2020.godinu čiji su sastavni deo i kapitalni projekti za koje je predviđen iznos od 1.747.000 eura, gde je predviđen niz projekata, od renoviranja srednje škole „Nikola Tesla“, izgradnja vodovoda za meštane sela Dren, ulična rasveta za sela Kratina, Beluće, rekonstrukcija ulica, izgradnja kolektora atmosferskih voda, uređenje zelenih površina, rekonstrukcija i asfaltiranje velikog broja puteva u selima naše opštine i mnogi drugi projekti.

Jedan od projekata koji je planiran budžetom za 2020.godini i za koji je potpisan ugovor sa izvođačem radova nakon sprovedene javne nabavke jeste i „sanacija i asfaltiranje dva putna pravca“ u selu Graničane.

Nakon dva tri dana od započinjanja radova na pomenutim deonicama, deo meštana sela Graničana zatražili su sastanak sa mnom. Naravno, primio sam ih i u razgovoru oni su izneli negodovanje i osporavali su izvođenje radova na deonici od 380 m koja vodi do zaseoka gde žive Mihajlovići. Tražili su da se ta deonica puta promeni i da se radi u nastavku ove druge deonice od 500 m koja vodi do groblja i dalje kao osovinski put kroz selo. Kasnije nakon sastanka, sačekavši svog zamenika koji nije prisustvovao sastanku sa meštanima pomenutog sela, uputili smo se u selo Graničane na obilazak pomenutih putnih pravaca. Sutradan ponovo smo imali sastanak sa jednim brojem meštana koji osporavaju pomenutu deonicu puta, gde im je predočeno da u ovom trenutku nismo mogućnosti da promenimo bilo šta, jer je naša zakonska obaveza da izvršavamo odluku o budžetu, da smo sa izvođačem zaključili ugovor, gde jasno stoji koje deonice puta se rade itd. Takođe, podsetili smo ih i da smo ranije ove godine u saradnji sa JP Direkcijom za građevinsko zemljište i puteve opštine Leposavić sanirali dobar deo putnih pravaca koji vodi do drugih zaseoka u pomenutom selu. Sastali smo se i treći dan zaredom u pronalaženju rešenja.

Četvrti dan dogovorili smo zbor meštana u selu Graničane. Na zbor sa meštanima pored mene pošao je i moj zamenik Radoš Mihajlović koji je rodom iz pomenutog sela. Mogli smo čuti i meštane koji spore i koji se protive izgradnji puta do zaseoka Mihajlovići, a takođe bili su prisutni i meštani koji koriste i kojima će značiti asfaltiranje ove sporne deonice. Kao rešenje predočili smo im i ponudili da ćemo obezbediti i izdvojiti dodatna finansijska sredstva kako bismo i ostale deonice puteva prema ostalim zaseocima sanirati i rekonstruisati, a koje su u lošem stanju, i da na taj način prevaziđemo nastalu situaciju, a takođe još jednom im je rečeno da smo mi u zakonskoj obavezi da izvršavamo odluku o budžetu onako kako je skupština usvojila, i prema ugovoru sa izvođačem. Takođe na zboru, rekao sam svim prisutnima, a posebno mom zameniku da je ovakav zbor trebao da održi sa meštanima ovog sela pre nego što je dao predlog ovog projekta u proceduru izrade budžeta, a kasnije na usvajanje od strane skupštine. Na sve to zamenik Mihajlović se izvinuo svima što se nije ranije konsultovao šta su prioriteti itd.

Da zaključim i odgovorim.

Sada ne postoji mogućnost da promenimo trasu (deonicu ) puta koja je planirana da se asfaltira, na to nas obavezuje zakon ( odluka o budžetu gde je planirana ova sporna deonica puta ), kao i ugovor sa izvođačem. Takođe da još jednom kažem da je planirano da se sanira i asfaltira još jedna deonica od 500m koja vodi do groblja glavnom trasom kroz selo.

Ranije ove godine sanirali smo i rekonstruisali glavni put koji vodi prema zaseoku gde žive Jevtići i put koji vodi do Miškovića. U ovom zaseoku istina je da ne živi moj zamenik, ali žive drugi ljudi dok povremeno odlazi i sam R.Mihajlović, a koriste ga i drugi.

Što se tiče vašeg drugog pitanja želim da vas upoznam da je opština Leposavić teritorijalno jedna od najvećih, da imamo 71 selo sa mnoštvom zaseoka da su kuće razuđene, da je konfiguracija terena brdsko planinska, da imamo preko 500 km lokalnih nekategorisanih makadamskih puteva, da usled kiše pretrpe oštećenja, ali da i pored svega mi se trudimo da održavamo sve te puteve kako bi našim stanovnicima stvorili što kvalitetnije uslove za život. Istina je da nije lako, ali mi se trudimo i trudićemo se još više. Na kraju hoću da vas upoznam da smo samo ove godine u nekim selima od njihovog postojanja konačno uspeli da asfaltiramo puteve. Radi se o desetinama kilometara asfaltiranih puteva, i to u selima Kamenica, Vuča, Ibarska Slatina više zaseoka, zaseok Galčnik u Gornjem Jarinju, u selu Donji Krnjin do škole, selu Kajkovo, selu Jošanica i Popovce, selu Ostraće dva zaseoka, od sela Postenja do Vračeva itd…kao i veliki broj nasutih I saniranih puteva u drugim selima i zaseocima. I za sledeću godinu budžetom su predviđena značajna finansijska sredstva za  sanaciju i asfaltiranje velikog broja puteva u selima naše opštine.

Nadam se, a i dodatno ćemo se angažovati da prevaziđemo ovu novonastalu nesvakidašnju situaciju na dobrobit svih meštana ovog sela. Generalno, ovo su višedecenijski problemi sa kojima se suočavaju generacije i generacije naših meštana koji žive na selu. Mi smo tu da radimo u interesu svih naših stanovnika, to nam je dužnost i obaveza, a probleme možemo rešavati samo na razuman i ljudski način u skladu sa našim mogućnostima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.