Hoti: Nove „ekstremne“ mere za dva dana, protivim se prekidu dijaloga

Foto: Zeri

Usled pogoršanja epidemiološke situacije Kosovo ponovo ide ka potpunom zatvaranju, izjavio je kosovski premijer Avdulah Hoti uz naznaku da će nove „ekstremne“ mere stupiti na snagu u roku od dva dana. U intervjuu za RSE na albanskom Hoti je govorio i o pozivima pojedinih stranaka na Kosovu, ali i njegovog koalicionog partnera – AAK da prekine dijalog sa Beogradom. On se tome, kako je večeras izjavio, žestoko protivi.

Održavanje javnog zdravlja je prioritet, tvrdi kosovski premijer, ali i kaže da razume zabrinutost privrednika.

Podsetivši na to da je vlada nedavno uvela nove mere, a potom i „vikend mere“, kaže da se sada priprema novi set koji će stupiti na snagu za dva dana.

„Situacija je vrlo ozbiljna. Broj novih slučajeva je veoma visok i gotovo smo u granicama kapaciteta koje imamo u bolnicama. Prisiljeni smo da preduzmemo prilično drastične mere“, izjavio je Hoti.

Prisiljeni smo da pređemo na ekstremne mere, uključujući potpuno zatvaranje

Neposredno pre Hotijeve najave o uvođenju novih mera, prištinska Gazeta Express pisala je o tome da će od petka opštine i gradovi na Kosovu biti podeljeni na tri zone, a u zavisnosti od broja inficiranih. Različite mere primenjivaće se za svaku od ovih opština, a na osnovu toga kojoj zoni pripada. Najstrože mere biće primenjene u opštinama koje su u crvenoj zoni, a čijim se građanima, uz pojedine izuzetke, zabranjuje da iz njih izlaze.

Sa druge strane, privrednici na Kosovu kritikuju najavu uvođenja novih mera i prete protestima. Navode da će se novim merama samo dodatno otežati njihova pozicija.

Udruženje ugostitelja Kosova već je najavilo da neće poštovati nove mere ukoliko im ne bude uručena pomoć kosovske vlade.

Greši svako ko želi da se obustavi dijalog 

Hoti je govorio i o pozivima pojedinih stranaka na Kosovu, ali i predsednice skupštine i v. d. predsednika Vjose Osmani, kao i njegovog koalicionog partnera – Ramuša Haradinaja – da bi zbog nedavnih dešavanja u vezi sa Specijalnim sudom, trebalo prekinuti dijalog sa Beogradom.

Hoti kaže da se tome žestoko protivi.

„Postoje dva rešenja: ili možemo držati zemlju izolovanom i žaliti se u Prišitni izjavama i na konferencijama za štampu, ili možemo otići u Brisel, sesti za sto i braniti državne interese. Ja sam izabrao ovo drugo. Znate gde su odveli zemlju političari koji su odabrali ovo prvo“, poručio je Hoti.

Tvrdi da celokupnu situaciju u vezi sa Specijalnim sudom ne treba povezivati sa drugim procesima.

„Svako ko ima takav stav da se proces dijaloga treba zaustaviti on greši. Dijalog nikada ne bi trebalo koristiti u uske svrhe kao što to neki rade. Proces dijaloga i učešće Kosova u dijalogu u Briselu nije u interesu Srbije, već u interesu Kosova i jačanje državnosti Kosova“, objasnio je Hoti.

Za predsednika neophodan sporazum van okvira koalicije

Sa potvrđivanjem optužnice protiv Hašima Tačija i njegove ostavke sa funkcije predsednika prištinski mediji sve češće izveštavaju o tome ko će biti novi predsednik Kosova.

Iz vladajuće LDK saopšteno je nedavno da bi opoziciona PDK trebalo da se pridruži vladi i da njima pripada mesto predsednika.

Sa druge strane, Hoti za RSE večeras kaže da je Kosovo u „osetljivom periodu“, ali i da će se u odgovarajućem trenutku sesti kako bi se razgovaralo o ovoj temi.

Nakon toga odlučiće se o tome ko će biti novi predsednik ili će se ići na nove izbore, poručio je Hoti.

Podsetivši na to da vladajuća koalicija ima slabu većinu, te da je za odabir predsednika neophodno u prvom i drugom krugu 80 glasova, kaže da je neophodno doći do novog sporazuma mimo vladajuće koalicije.

„Kako će izgledati ovaj sporazum, prerano je govoriti, jer o njemu još uvek ne razgovaramo“, objasnio je Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.