Stano: 20. i 21. aprila završni sastanci radnih grupa za tablice

FOTO: KoSSev

Neposredno pre isteka mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, u Briselu će se 20. i 21. aprila održati sledeći krug sastanaka ovih delegacija, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije, Peter Stano.

I sada je ponovio da će EU asistirati obema delegacijama kako bi pronašli rešenja, ali i naglašavaju to da je odgovornost upravo na obema stranama da se oko rešenja dogovore.

„Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak“, naglasio je Stano u pisanom odgovoru.

Evropska unija još jednom podseća obe strane da je sada hitno da pronađu zajedničko stanovište.

Takođe, Stano dodaje, naglašavajući na kraju izjave: „Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis“.

I dok prištinska strana naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, a sa druge strane rok i za pronalazak rešenja, iz Beograda navode da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da tada ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Podsetimo, održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

O oktobarskoj krizi na Severu Kosova u vezi sa tablicama, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Prema istom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine.

Radne grupe su do sada održale ukupno sedam sastanaka, a ishodi, kao i ko učestvuje na njima javnosti nisu poznati.

Prema sporazumu zaključke sa njihovih sastanaka bi za dva dana trebalo da iznesu, nakon čega će o njima odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu.

U nedavnom intervjuu za KoSSev, glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, govorio je o tri opcije za rešavanje pitanja tablica, kao i o tome kakvo rešenje za njih traži srpska, a kakvo kosovska strana.

On je naveo da je jedno od rešenja na stolu zadržati postojeće, bez nalepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako je rekao, najjeftinije rešenje a u skladu sa evropskim standardima.

Druga dva rešenja, kako je tada kazao, se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice.

Istovremeno, Bisljimi je tada rekao da srpska strana insistira i dalje na režimu stikera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.