Vučić posle sastanka sa Mogerini: Nasmejan sam jer ste saterali Srbiju u ćošak

„Čim se ukinu takse spremni smo da dijalog koliko sutra nastavimo“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federiki Mogerini. Cilj Srbije u Berlinu je i „trajni mir i početak rešavanja onih problema koji koče sve to“, ipak, „nije naročiti optimista“ da će ovo njegovo očekivanje biti ispunjeno.

Od današnjeg samita u Berlinu koji su sazvali nemačka kancelarka i francuski predsednik u Berlinu, a na kojem će se po prvi put zvanično sastati srpski i kosovski lideri nakon prekida dijaloga novembra prošle godine, predsednik očekuje „da razmenimo stavove, da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način“, ipak više detalja će otkriti večeras jer ne želi da pravi „politički cirkus“.

„Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije eksploziviteta ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo. Želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni ili trajni mir i početak rešavanja onih problema koji koče sve to“.

Ipak, pre svega toga, potrebno je da Priština ukine takse, ponovio je, a dalje „svaki problem mora da se rešava razgovorom“.

Negirao je navode kako je novinarka rekla, bosanskohercegovačkih novina koji „vode hajku protiv naše zemlje“ tvrdeći da se Vučić zalaže za razgraničenje sa Prištinom kako bi pripojio Republiku Srpsku Srbiji.

„Oni slažu, izmisle nešto, a onda 500 laži sustiže tu jednu laž. Evo vam dokazi – jesam li milion puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH. Da li se i jednom dogodilo da sam negirao integritet BiH?“

Govoreći o pritiscima na Srbiju, predsednik je prepričao da je Federiki Mogerini rekao i da ga „vidi najnasmejanijeg do sada zato što ste saterali Srbiju u ćošak“.

„Doveli ste nas u poziciju ugla u kom mi nemamo izlaza i šta sad, moramo da se branimo, štitimo i čuvamo svoju zemlju“.

„Kao što vidite, nisam se naročito uznemirio. Kada se nalazite u poziciji u uglu, a da nemate gde se sklonite, da nemate više šta da uradite, onda ste u lagodnoj poziciji, verujte, mnogo lagodnijoj nego što ste bili ranije“.

Dodao je i da Srbija u Berlinu nema zahteva.

Pored KiM, bilo je i drugih tema sa Mogerini.

„Razgovarali smo i o našim određenim bilateralnim pitanjima, važnim za nas – poput železare Smederevo i kvote za čelik… Razgovarali smo o svemu drugom što u Srbiji treba da se uradi na njenom evropskom putu“, preneo je Vučić.

I Tači sa Mogerini

Hašim Tači i Federika Mogerini
Foto: Fejsbuk stranica, Hašim Tači

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, nakon sastanka sa Vučićem, sastala se i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

S druge strane, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, odlučio je da bojkotuje ovaj sastanak, zbog „stavova Mogerini o korekciji granica i taksama“, prenosi Gazeta Express.

Tači je medijima rekao da je sa Mogerini razgovarao o viznoj liberalizaciji kao i o taksama.

„Takse su legitimno pravo i legitimne su, ukoliko Srbija nastavi sa takvim akcijama mi ćemo samo nastaviti“, rekao je Tači.

Insistirao je na tome da se dijalog neće nastaviti bez Sjedinjenih Američkih Država.

„Nema pregovora o dijalogu bez SAD, imaćemo bezuslovni dijalog. Vreme je da Srbija prizna Kosovo. Imamo sastanke i ovo sa gospođom Mogerini je dobra prilika, takođe ćemo se sastati i sa ambasadorom SAD. Uloga SAD će ostati nezamenljiva“, rekao je Tači.

Pročitajte još:

RSE: Berlin – nacrtom deklaracije traži se da se ubrzaju pregovori

Makron i Merkel: Ne želimo da nametnemo rešenje kosovskog pitanja, večeras neće biti odluke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.