Han: Verujem da će vize biti uklonjene 2020, ali da ne licitiramo sa datumima

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, rekao je da je EU iznenađena i razočarana povećanjem poreza od 100 odsto na srpsku robu, a što se tiče viza, od građana Kosova zahtevao je više strpljenja. Prema njegovim rečima, ovo pitanje trajaće nekoliko meseci.

On je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da šest zemalja Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu, a jedan od kriterijuma je rešavanje zajedničkih problema i fokusiranje na dijalog sa Srbijom, te preduzimanje potrebnih reformi za integraciju u Evropu.

„Radimo na uklanjanju trgovinskih barijera. Kosovo je učinilo mnogo da doprinese tome. Radilo je na mnogim poljima i problemima u Regionalnoj ekonomskoj zoni i CEFTA-i,“ rekao je on, prenosi Ksp.

Han je takođe govorio o porezu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada su nametnute carine Srbiji i to ne bi trebalo da ostane na snazi, već treba da se fokusira na pomenuta područja. I u EU svesni smo trenutnih poteškoća u trgovini i uopšte. Predložio sam da se fokusiramo na rešavanje svega što se tiče trgovine između dve države,“ rekao je Han.

On je govorio o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, rekavši da je potrebno vreme da se sve zakonske odredbe odobre i zatražio od građana Kosova da imaju strpljenje od nekoliko meseci kako bi dobili saglasnost od svih članica EU.

„Kosovo je radilo i sada je na nama da to primenimo, a to je započelo sa izveštavanjem i usvojio ga je Parlament, koji je odlučio većinom. Sada je pitanje u Evropskom savetu, gde je potrebno najviše vremena da i ovaj korak procesa prođe i verujem da je 2020. najrealističnija, ali nemojmo da licitiramo brojevima,“ rekao je Han.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.