Šta sadrži polugodišnji izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Juče je posle višesatne žive rasprave u Vladi Srbije usvojen šestomesečni izveštaj o aktivnostima i finansijskom poslovanju Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Sredstava koja je ova Kancelarija planirala za 2014. godinu iznose 4,787,756,000.00 dinara, a u drugoj polovini 2014, na koji se izveštaj odnosi i što je period koji se poklapa sa dolaskom Marka Đurića na čelo ove Kancelarije, potrošeno je 2,969,640,457.63 dinara. Na šestoj vladinoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, uz žučnu raspravu između člana ovog odbora i šefa poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke, Borislava Stefanovića – sa jedne strane, i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića – sa druge, predstavljen je izveštaj o radu šest sektorskih jedinica i tri biroa koji čine Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Stefanović je uputio niz pitanja Đuriću – zašto u izveštaju nije taksativno navedeno kome je tačno prosleđen novac za razne projekte na Kosovu i Metohiji, zašto Kancelarija izdvaja 2,7 miliona dinara za putovanja u inostranstvo, da li kamere za video nadzor u Zvečanu rade, kome se šalje izveštaj oficira za vezu sa Prištinom, te da li je taj izveštaj tajan, ali i koliko je koji kulturni događaj koštao i kome je prosleđen novac.

Pročitajte izveštaj

Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za period od 1. juna do 31. decembra 2014. godine, možete pročitati OVDE.


Povezani članci: 

"Džaba nama Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici"

Blic: Bizarno i rasipnički – Vulin za „Ratnike pakla“ dao 280.000

DRI: Kancelarija za KiM 2013. prekršila zakon

Usvojen izveštaj o 6 meseci rada Kancelarije za KiM: Srbija namerava da oživi privredu na KiM-u

U izveštaju se daje pregled aktivnosti i troškova ove Kancelarije za poslove u oblasti povratka i ostanka, zaštite kulturne baštine i pomoći SPC, podrške medijima koji čine JP "Mreža Most", pravosuđa, ljudskih prava, imovinsko-pravnih pitanja, upravljanje projektima, privredi, ekonomskom razvoju i infrastrukturnih projekata, lokalnoj samoupravi, obrazovanju, zdravstvu, zaštiti životne sredine i sporta, kao i međunarodne saradnje, uključujući i saradnju sa međunarodnim misijama na Kosovu, te primeni Briselskog sporazuma i podrške oficirima za vezu pri misiji EU u Prištini i onim aktivnostima koje su, kako se u izveštaju navodi "usmerene na otvaranje pregovaračkog poglavlja 35".

Stambeni poslovi – 105.224.162,62 dinara 

Kancelarija je za projekte izgradnje i rekonstrukcije stambenih objekata u Obiliću, Prilužju, Vučitrnu, Malom Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici (Suvom dolu, Bošnjačkoj mahali, ulica Bora Stanković), Batusu, Jagnjenici, Banjskoj, planirala 111.850.146,28 dinara, a uložila 105.224.162,62 dinara. Od 22 projekta, Kancelarija je navela da je realizovano 17, dok je realizacija u toku za većinu preostalih. 

U izveštaju se daju opisni detalji o vrsti radova, obimu i konkretnim lokacijama.

Pravoslavna groblja – 2.454.000,00 dinara

Čišćenje i uređenje pravoslavnih grobalja u Vučitrnu i Prilužju, šest grobalja u opštini Obilić, Osojanu, Tučepu, Košu i Uroševcu, Kancelarija je finansirala sa 2.454.000,00 dinara.

Povratak – izdvojeno 4.489.645,00 dinara

Kancelarija za KiM navodi da je na zahtev opština sa Kosova i Metohije i raznih drugih organizacija, saveza, udruženja, podržala 25 organizovanih poseta Kosovu i Metohiji za 1.533 interno raseljenih lica, koje su bile "u funkciji humanitarne pomoći obeležavanja dana povratka raseljenih i prognanih, verskih praznika, seoskih slava u povratničkim zajednicama, zadušnica i akcija uređenja grobalja."

Na ove posete potrošeno je 4.489.645,00 dinara. 

U izveštaju su dati i statististički podaci UNHCR-a navodnog povratka Srba na Kosovo i Metohiju. Prema tim podacima, na Kosovo i Metohiju se od marta 2009. godine, do kraja 2014, vratilo 2.983 lica. Samo u 2014. na KiM se vratilo 200 lica.

Socijalna i druga pomoć – 99.788.544,5 dinara

Na ime pomoći porodicama povratnika, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u izveštajnom periodu isplatila sredstva u ukupnom iznosu od 29.966.132,50 dinara, a porodicama otetih i nestalih lica isplatila je 1.399.320,00 dinara. 

Kada je u pitanju jednokratna pomoć, pomognuto je 260 porodica sa 10.814.620,00 dinara ukupno.

Crvenom krstu Srbije 01.10.2014. godine na ime nabavke i distribucije 8.000 paketa hrane i 8.000 paketa za održavanje higijene za socijalno ugrožene porodice na području Kosova i Metohije, transferisana su finansijska sredstva u iznosu od 37.628.000,00 dinara, dok su na ime zarada zaposlenima u opštinskim organizacijama Crvenog krsta na Kosovu i Metohiji, preneta sredstva u ukupnom iznosu od 31.037.067,97 dinara.

Isplaćivana je i novčana pomoć porodicama sa novorođenom decom – za bebe rođene od 1. januara. do 30. juna 2014. godine – u iznosu od 10.000 dinara po detetu. Pomoć je realizovana u ukupnom iznosu od 4.810.000,00 dinara.

Povratničkim zajednicama na području opština Peć, Istok, Klina, Prizren, Novo Brdo, Vučitrn i Uroševac, pružena je pomoć u realizaciji jesenje setve za nabavku semenske pšenice i mineralnog đubriva u iznosu od 15.170.472,00 dinara.

Pomoć korisnicima narodnih kuhinja – 17.800.990 dinara 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je 3. juna 2014. godine Eparhiji Raško–prizrenskoj prebacila finansijska sredstva u iznosu od 14.000.000,00 dinara na ime podrške programu rada organizacije „Majka devet Jugovića“.

U šest narodnih kuhinja, koliko ih trenutno ima na ovom prostoru, svakodnevno se hrani oko 2.000 najsiromašnijih ljudi iz enklava i stotinak dece iz dve osnovne škole. 

Eparhiji Raško–prizrenskoj su i 17. decembra 2014, prebačena finansijska sredstva u iznosu od 3.800.990,00 dinara na ime pomoći za izgradnju mini pogona za preradu voća i povrća i nabavku opreme za preradu voća i povrća iz manastirske ekonomije, a "u cilju samoodrživosti narodnih kuhinja."

Izveštaj bez specifikacije troškova u narativnom delu za SPC, kulturu, pravne poslove, pravosuđe, ljudska prava i medije, zaštitu imovine, saradnji sa međunarodnim misijama, ekonomski i poljoprivredni razvoj i primeni Briselskog sporazuma

U narativnom delu izveštaja, za razliku od izveštavanja o stambenoj izgradnji, povratku, narodnim kuhinjama, socijalnoj i drugoj vrsti pomoći, a kada je u pitanju izveštavanje o podršci i pomoći u sektoru verskog i kulturnog nasleđa, podrške SPC, kulturnim manifestacijama, srpskim medijima na Kosovu i Metohiji u okviru Mreže Most, pravnim poslovima, pravosuđu i ljudskim pravima, zaštiti imovine, izborima, saradnji sa međunarodnim misijama i primeni Briselskog sporazuma, iako je dat detaljan opis aktivnosti Kancelarije, iznosi troškova Kancelarije u ovim oblastima, međutim, nisu specifikovani. Troškovi nisu specifikovani u većem delu izveštaja sektorskih odeljenja. Tako, nema specifikovanih troškova u narativnom delu kada su u pitanju i projekti ekonomskog i poljoprivrednog razvoja, osim dela gde se navodi da je Kancelarija za KiM izdvojila 40.000.000 dinara za prvu fazu izgradnje mini farme u Zubinom Potoku. Uprkos detaljnom narativnom opisu, nisu specifikovani ni troškovi pomoći školama i zdravstvenim centrima (bolnicama i domovima zdravlja), sportskim manifestacijama.

U tabeli "Prikaz izvršenja finansijskog plana", međutim, postoje specifikovani troškovi, ali iz tabele se ne vidi jasna informacija koje budžetske stavke se odnose na narativno obrazloženje budžeta gde nedostaju specifikovani iznosi troškova. 

Podrška opštinama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je opštinama na Kosovu i Metohiji prebacila novčana sredstva u visini od 21.779.742, 00 dinara, i to na ime realizacije osam projekata koji se odnose na: rekonstrukciju pešačke staze, izgradnju nekategorisanih i makadamskih puteva, sanaciju lokalne putne mreže, izgradnju hidro mreže i kanalizacionog sistema.

Po izvršnim sudskim rešenjima, a po tužbama zaposlenih, blokirani su računi opštinama Novo Brdo, Kosovo Polje, Obilić, Štimlje, Uroševac, Priština, Podujevo, Peć i Glogovac. Da bi se računi odblokirali potrebno je da se uplati iznos (na dan 21.10.2014.) od 187.914.794,59 dinara. 

Kancelarija u svom izveštaju navodi da se u okviru kontrole namenskog korišćenja sredstava kontinuirano sprovodi kontrola radno-pravnog statusa zaposlenih u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači lokalne samouprave. 

"Cilj kontrole je da se utvrdi broj lica, radno angažovanih i radno neangažovanih, za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu RS i otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Lokalnim samoupravama kod kojih su utvrđene nepravilnosti, naloženo je otklanjanje istih. O utvrđenim nepravilnostima obavešten je Upravni inspektorat i budžetska inspekcija Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije," navedeno je u ovom izveštaju.

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 35

U šturom pregledu aktivnosti Kancelarije u vezi sa postignutim briselskim sporazumima i poglavljem 35, navode se kratke informacije o temama o kojima su vođeni razgovori između beogradske i prištinske delegacije, šta je postignuto u briselskom dijalogu, te koji su akcioni planovi doneti u vezi sa pregovorima. Pominje se i Zajednica srpskih opština za koju se navodi da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružila stručnu pomoć Upravljačkom timu za osnivanje Zajednice srpskih opština u pripremi Nacrta statuta ove Zajednice. Dodaje se i da su odgovarajući timovi i radne grupe za stručna pitanja formirani i da deluju, a da su završeni i Briselu dostavljeni objedinjeni predlozi odgovora na sva postavljena pitanja i potpitanja od strane Evropske komisije koji su u vezi sa Poglavljem 35, kao i to da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju "pružila svu neophodnu stručnu pomoć Privrednoj komori Srbije u procesu pregovora sa Privrednom komorom Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.