Raskopan grob na pravoslavnom groblju u Livoču

Posle kraćeg zatišja, ponovo incident u gnjilanskom kraju. Nepoznati počinioci su juče na pravoslavnom groblju u selu Donji Livoč, nadomak Gnjilana, oskrnavili i raskopali grob Gradimira Milosavljevića, koji je sahranjen još 1998. godine.

Svi nadgrobni spomenici su porušeni još 1999. godine, nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, a groblje potpuno napušteno i zaraslo u korove. I rodbina pokojnog Gradimira je iznenađena ovakvim vandalizmom.

Prema  njihovim rečima, Gradimir je za života bio uzoran i primeran domaćin, a na njegovoj sahrani prisustvovalo je gotovo celo selo – i Srbi i Albanci.

Portparol Kosovske policije za gnjilanski region, Ismet Hašani, kazao je da su upoznati sa slučajem i da je u saradnji sa javnim tužiocem pokrenuta istraga. 

Hašani je rekao i da se očekuje da uviđaj izvrši patolog iz Prištine, nakon čega će se više znati šta je sve uzeto od pokojnog. 

U svakom slučaju radi se o niskim motivima, ističe Hašani.

Inače u Donjem Livoču do 1999. godine živelo je petnaest srpskih porodica sa oko stotinak članova. Danas u selu žive samo Albanci. Sve srpske kuće su porušene, a za ovaj zločin još uvek niko nije priveden pravdi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.