Šta mogu da nam pokažu testovi na antitela, a šta ne?

Foto: KoSSev

Mnogo toga se još ne zna o koronavirusu, uključujući i pitanje trajanja imuniteta nakon preležane infekcije. Pitanje zbunjuje mnoge, od naučnika do običnih ljudi koji bi želeli da znaju u kolikoj su meri zaštićeni nakon prve doze vakcine. 

Na neka pitanja odgovor može da da testiranje na antitela, ali ni ona ne daju potpun odgovor kada je u pitanju imunitet.

Postoje dve osnovne vrste: testovi koji mere prisustvo antitela u organizmu i drugi koji ispituju u kojoj su meri ta antitela delotvorna protiv virusa.

Prvi su vrlo pouzdani ukoliko želite da utvrdite da li ste imali kovid-19. Drugi, poznati kao neutralizacijski testovi, sprovode se tako da se krvni serum u laboratoriji dovede u kontakt s delovima koronavirusa da bi se ustanovilo kakva je preciznost antitela.

Premda nijedan test ne nudi apsolutnu sigurnost, može se reći da „pozitivan neutralizacijski test gotovo uvek znači da ste zaštićeni“, rekao je nemački medicinski biohemičar Tomas Lorenc.

I imunolog Karsten Vacl ističe da su neutralizacijski testovi precizniji, ali i dodaje da su istraživanja pokazala korelaciju između količine antitela i količine neutralizacijskih antitela.

„Drugim rečima, ako imate veoma visok nivo antitela u krvi, mala je verovatnoća da sva ta antitela ciljaju pogrešan deo virusa“, rekao je Vacl.

To znači da i jednostavan test na antitela ukazuje na određen stepen zaštite, ali vam ne može precizno reći koliki.

„Zapravo, niko vam ne može reći u kojoj ste meri stvarno imuni. Čak i sa velikom količinom antitela postoji određen nivo nesigurnosti“, kaže Vacl.

Cena testova varira od zemlje do zemlje, u većini evropskih zemalja cena je dvadesetak evra, dok je druga vrsta testa skuplja i kreće se između 50 i 90 evra, rekao je Lorenc.

U nekim zemljama mogu se nabaviti i kućni testovi, ali Lorenc savetuje suzdržavanje od tih „uradi sam“ ispitivanja.

Koji tipovi antitela postoje? 

Tri vrste su posebno zanimljive. „Snage za brzo delovanje“ protiv virusa su IgA i IgM antitela. Ona se brzo stvaraju, ali njihov nivo nakon završetka infekcije smanjuje se brže nego treća vrsta antitela. To su IgG antitela, odnosno „memorijske ćelije“, koje mogu da ostanu u organizmu dugo vremena i mogu da se „sete“ da je Sars-CoV-2 neprijatelj.

„Oni koji imaju te memorijske ćelije mogu brzo da proizvedu nova antitela kada to bude bilo potrebno“, objašnjava Vacl.

Kada ima smisla sprovesti testiranje na antitela?

Organizam počinje da proizvodi IgG antela tek nekoliko dana od početka infekcije i zato za testiranje na taj tip antitela, treba pričekati najmanje dve nedelje nakon infekcije.

Sa druge strane, testovi na IgM antitela već nekoliko nedelja nakon infekcije mogu da budu negativni jer taj tip antitela brzo nestaje.

Serološkim testovima dokazuje se prisutnost antitela IgM i IgG u krvi, koja nastaju kao imunološki odgovor organizma nakon kontakta sa virusom SARS-CoV-2.

Prema trenutno poznatim podacima IgM antitela u krvi mogu da se otkriju najranije krajem prve nedelje od pojave simptoma, dok se IgG antitela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM antitela, tokom druge nedelje.

„Testovi na IgA i IgM antitela nisu se pokazali naročito produktivnim u ovoj pandemiji“, kaže Lorenc.

Negativan test na antitela  

Ne znači nužno da niste zaštićeni od virusa. I oni sa negativnim testom mogu da imaju određen nivo zaštite zahvaljujući T-limfocitima, još jednom metodom borbe organizma protiv virusa.

T-limfociti ne „skaču“ na viruse pre nego što se oni „prikače“ na naše ćelije, nego to čine kasnije, odnosno napadaju ćelije u koje se virus naseli. Uloga T-limfocita je veoma važna za naš imunološki sistem.

Mnogi koji su imali relativno blagu infekciju koronavirusom brzo izgube antitela, ali to ne znači da im jednako brzo opada i nivo T-limfocita, kažu epidemiolozi, ističući da je u nekim laboratorijima moguće obaviti i testiranje na nivo T-limfocita.

Da li pozitivan test na antitela znači i veća sloboda kretanja? 

Ne. Mnoge zemlje daju ista prava potpuno vakcinisanim osobama i onima koji su preležali kovid u poslednjih šest meseci. Ali za ovo poslednje dokaz je PCR test, a ne test na antitela.

Svrha testa na antitela

„Za osobe sa narušenim imunološkim sistemom ili pacijente koji uzimaju imunosupresivne lekove test na antitela ima svrhu“, kaže Vacl i dodaje da oni nakon druge doze vakcine mogu da provere nivo antitela u organizmu, dok je za sve ostale, vakcinisane i one koji su preležali kovid, značaj testa ograničen.

Lorenc kaže da svi koji žele da procene svoj nivo imunološke zaštite protiv koronavirusa bi trebalo da izaberu neutralizacijski test.

On je takođe dodao da mu ne pada na pamet nijedan slučaj kod kog bi imalo smisla raditi jednostavan test na antitela, osim u slučaju kada želite da saznate da li ste imali virus ili ne.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.