Šta je na Vidovdan 2006. govorio Oliver Ivanović na Gazimestanu


„Svakog puta na Vidovdan imamo novu nadu i nadam se da će ovog puta ta nada biti ispunjena (time) da Srbi mogu normalno da žive ovde i ostanu, a da istovremeno ne budu ugroženi u životno pravnom ili nekom drugom smislu“, kazao je na Vidovdan 2006, Oliver Ivanović na Gazimestanu.

Dvanaest godina kasnije ubijen je s leđa na putu za posao, a do ovog Vidovdana, nema sudskog epiloga atentata na najpoznatijeg srpskog lidera sa Kosova.

Na Gazimestanu je tada bio i patrijarh Pavle, već bolestan. Preminuo je na VMA tri godine kasnije i ostao najomiljeniji srpski patrijarh.

Posetu je tada pratio novinar i pisac Vladan Rakić, koji je na Gazimestanu razgovorao sa Ivanovićem.

Za Vidovdan je Ivanović kazao da je duboko usađen u kolektivnu memoriju preko Kosovskog boja.

„Vidovdan je nekada bio dan radosti ali se sada sećamo nečeg vrlo lošeg što smo proživeli u poslednjih sedam godina“, rekao je tada.

FOTO: A.Cukić, Vestionline

U to vreme pripreme u međunarodnoj diplomatskoj areni za rešavanje statusa Kosova su uveliko bile u toku.

Pregovori u Beču su praktično propali.

Prethodno je u aprilu 2004, nakon martovskog pogroma, Beograd izašao sa predlogom o sveobuhvatnoj decentralizaciji, da bi ubrzo UNMIK iste godine izašao sa planom o lokalnoj upravi, čime je de fakto odbio srpski predlog.

Početkom 2005, vlada privremenih kosovskih institucija definisala je pet pilot projekta decentralizacije koji takođe nije zaživeo, nakon čega su se strane uzajamno optužile za blokiranje traženja rešenja. Posle izveštaja izaslanika UN Kai Aidea, pokrenuti su novi pregovori u Beču, koji su propali a onda je usledio i izveštaj novog izaslanika Martija Ahtisarija, čiji su predlog Srbi odbili pre nego je 2008, Priština uz podršku zapada jednostrano proglasila nezavisnost.

Uvidevši da ne postoji spremnost za kompromisom, a da tadašnji predlog srpske strane o decentralizaciji „nije najbolje prihvaćen“, Ivanović je na Vidovdan 2006, predvideo da ne očekuje napredak u pregovorima koji će uslediti u Beču, istovremeno ocenivši i da je srpska strana sa zakašnjenjem reagovala na tekuće događaje.

„Zavisimo puno od te Evrope i sveta i sa njima nekako moramo naći zajednički jezik“, istakao je Oliver Ivanović na Gazimestanu, govoreći o aktuelnom trenutku u kojem su se Srbi i Srbija našla.

Kritikovao je i tadašnju meru srpske vlade da ukine dvostruke plate državljanima Srbije na KiM, zaposlenim u državnim institucijama.

Sa današnjim događajima aktuelan je bio još jedan trenutak, a to je bila diplomatija između tadašnjeg srpskog rukovodstva sa Ruskom federacijom.

Na tadašnje indicije da je bivši srpski premijer Vojislav Koštunica razgovarao sa Vladimirom Putinom i pripremio novu platfrormu nastupa, Ivanović je kazao:

„Ne mislim da je to nešto na šta bi trebalo da se oslonimo. Rusija nam nije jedini prijatelj. Na našu nesreću, mi imamo malo prijatelja, ali mislim da moramo tražiti i sa ostalim zemljama i Evropom i svetom da napravimo dogovor. Mi smo tu gde smo i sigurno da nam je sudbina direktno vezana za EU. Mislim da ne treba da prenebregnemo činjenicu da veze treba da imamo sa SAD i EU“, ocenio je Ivanović još 2006.

U godini kada je ubijen, pitanje Kosova vezivalo se sa mogućim rešenjem „podele“ i „etničkog razdvajanja“ i „minorne korekcije granica“, a u leto iste godine ovo pitanje kao tačka razdora između srpskog rukovodstva i SPC kulminiralo je u javnosti.

„Oni koji ne znaju šta je Kosovo, oni pronose priče – hoće da dele Kosovo. Šta znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot Svetoga Kralja Dečanskog, rasparčati Kralja dečanskoga i njegove svete mošti. To znači takođe deliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetinje koje sijaju ovde kroz vekove i sijaće do kraja sveta i veka. Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici – ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo. Odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajeugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija“ – ovim porukama se vernicima u manastiru Gračanica, na Vidovdan 2018, obratio mitropolit crnogorski-primorski, Amfilohije Radović, koji će preminuti dve godine kasnije.

Pitanje se referenduma i dalje poteže, sada sa drugačijom temom i akterima. Od rata u Ukrajini koji je u toku, ruska strana je više puta kao opravdanje za svoju agresiju, javno istakla upravo kosovski presedan, odnosno „pravo na samoopredeljenje“, jednostrano proglašenje nezavisnosti „bez referenduma“, te bombardovanja NATO-a na tadašnju SRJ i podršku zapada nezavisnosti mimo međunarodnog prava .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.