Srpsko osoblje počelo sa radom u novom objektu na Merdaru

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Već nedelju dana srpsko osoblje radi u novim objektima koji su sa obe strane integrisanog prelaza podignuti sredstvima Evropske unije. Objekti sa čijom se izgradnjom započelo početkom 2017, sa srpske strane nisu do sada bili useljeni.   

Informaciju o početku rada u novim objektima, potvrdila je Kancelarija za KiM. Oni su podsetili na proširen kapacitet ovog prelaza i naglasili da su ove aktivnosti usledile nakon dogovora postignutog u Vašingtonu 4. septembra.

„Srbija snažno podržava ubrzani protok ljudi, robe, kapitala i usluga i nadamo se da će u skoroj budućnosti biti preduzeti i dodatni koraci da se ostvari ovaj cilj, i to u sklopu mini-šengen inicijative, koja region treba da učini boljim mestom za život i poslovanje. Ovo ostaje zajednički prioritet Vlade Srbije i Vlade SAD“, navodi se u saopštenju.

Ovaj prelaz počeo je da se gradi u februaru 2017., kada su, sa kosovske strane, kamen temeljac položili sada bivša šefica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, Hašim Tači, i tadašnji kosovski premijer Isa Mustafa, kao i pregovarač sa srpskom stranom, Edita Tahiri.

Izgradnja šest prelaza usaglašena je krajem maja 2015. godine, a na osnovu Briselskog sporazuma iz 2011.

Prema ovom sporazumu, oznaka IBM je u fusnoti objašnjena kroz dvostruka tumačenja dve strane: „Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativno pograničnu“.

Kosovska strana je izgradnju objekata na Merdaru nazvala „trajni prelazi po IBM modelu“ („integrisani granični prelaz“ prim. red.), srpska „proširenja postojećih administrativnih prelaza (izgradnja dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja)“.

Godfri, Grenel: Srbija učinila granični prelaz Merdare operativnim

Reagovao je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri. Ocenjujući kao sjajnu vest, istakao je da će Srbija pomoći u razvoju regionalne trgovine i privrede, a što je u srži potpisanih dokumenata u Vašingtonu.

 

„To je važan korak napred za prosperitet i stabilnost“, poručio je u tvitu.

„Dobre vesti“ ubrzo je preneo i Ričard Grenel: „Veliki korak, zahvaljujući Donaldu Trampu, Srbija je učinila granični prelaz Merdare operativnim“, poručio je na Tviteru Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.