Dogovoreno 6 trajnih prelaza: Prelaz prema Medveđi "pomaže poboljšanju ekonomske situacije", prelaz na Severu "doprinosi borbi protiv krijumčarenje i nezakonitog prelaska"

U Briselu je juče dogovoren plan o izgradnji šest "trajnih graničnih prelaza po IBM modelu" između Kosova i Srbije, kao i otvaranje dva nova – "Kapia e Sfirces" i prelaz od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru, saopšteno je danas iz kancelarije kosovskog premijera, a nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu u vezi sa sporazumom o slobodi kretanja. Dogovoreno je, takođe, da se uspostavi carina na graničnom prelazu "Mutivode", a razgovarano je i o "eliminisanju birokratije srpske strane" na administrativnim prelazima posebno tokom leta, kada se "povećava protok na graničnim prelazima sa Srbijom zbog prisustva kosovske dijaspore", a zbog čega je kosovska strana zatražila od Evropske unije i da pre početka leta zakaže specijalan trilateralan sastanak u vezi sa ovim pitanjem. Iz kosovske vlade dodaju i da će otvaranjem prelaza "Kapia e Sfirces" pomoći da se poboljša "ekonomska situacija" stanovnika iz ovog "graničnog pojasa",  jer je teren "veoma pogodan za seoski turizam", dok će prelaz na Severu Kosova "omogućiti povećanu kontrolu granice i doprineti borbi protiv negativnih pojava" – krijumčarenje i nezakonito prelaska, jer je "ova tačka ranije korišćena kao ilegalan put za šverc". Do objavljivanja ove vesti zvaničnog saopštenja srpske strane u vezi sa jučerašnjim razgovorima o slobodi kretanja nije bilo, kao ni potvrde da li je postignut sporazum o izgradnji trajnih prelaza. KoSSev je u međuvremenu uputio pitanja Kancelariji za Kosovo i Metohiju u vezi sa informacijama iz današnjeg saopštenja kancelarije kosovskog premijera.

"Sastanak o ovim pitanjima je održan u konstruktivnoj klimi razgovora i ostvaren je napredak i dogovor oko plana da se izgradi šest trajnih graničnih prelaza po IBM modelu, između Republike Kosovo i Srbije, koji će biti sproveden i finansirani od strane Evropske komisije,“ navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kako se dalje dodaje, Evropska komisija je potvrdila da je u završnoj fazi potpisivanja ugovora sa UNOPS-om, kao partnerom u primeni, da će "uskoro doći do izgradnje objekata", da je budžet za "izgradnju stalnih IBM objekata" iz IPA fondove "za obe zemlje" – preko 21 milion.

Otvaranje dva nova „granična prelaza“

"Sporazum za otvaranje dva nova granična prelaza između Republike Kosovo i Srbije, predviđa otvaranje graničnog prelaza poznatog kao Kapia e Sfirces između Kamenice i Medveđe, kao i granični prelaz koji leži između Zubinog Potoka i Novog Pazara," dodaje se u saopštenju i objašnjava da je zahtev za otvaranje "graničnog prelaza Kapi e Sfirces kosovska strana napravila na osnovu zvaničnih zahteva podnetih od strane opštine Medveđa i Kamenice," a koji je "Vlada Kosova u potpunosti podržala kroz iniciranje ovog pitanja u dijalogu u Briselu."

"Otvaranje tačke prelaza Kapia e Sfirces će maksimalno olakšati slobodno kretanje Albanaca iz Preševske doline, a posebno onih iz Medveđe, jer će skratiti putovanje za oko 100 km," objasnila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, dodaje se u saopštenju. Ona je istakla da će sada građani na ovoj relaciji putovati do Kosova "samo 28 kilometara", a da će u periodu tokom letnjih odmora, ovaj "novi granični prelaz" omogućiti  kosovskoj dijaspori "brži pristup Kosovu".

Dogovoreno je i da se "uspostavi carina na graničnom prelazu Mutivode", a na zahtev albanskih stanovnika u opštini Medveđa.

Kapia e Sfirces pomaže ekonomskoj situaciji građana, graničan prelaz na Severu u borbi protiv krijumčarenja

"Na osnovu analize stručnjaka, procenjuje se da će ovaj novi granični prelaz (Kapi e Sfirces, prim. red.)  pomoći da se poboljša ekonomska situacija stanovnika ovog graničnog pojasa, jer je teren veoma pogodan za seoski turizam," navodi se takođe u saopštenju i dodaje:

"Još jedan granični prelaz će biti otvoren u severnom delu Kosova, u blizini opštine Zubin Potok, čija će funkcionalnost omogućiti povećanu kontrolu granice i doprineti borbi protiv negativnih pojava, kao što su krijumčarenje i nezakonit prelazak, jer je ova tačka ranije korišćena kao ilegalan put za šverc".

Razgovarano o "eliminisanju birokratije srpske strane". Kosovska strana zatražila trilateralan sastanak pre početka leta

"Takođe je razgovarano o daljem napretku sporazuma o slobodi kretanja i eliminisanju birokratije srpske strane, posebno tokom leta, kada se povećava protok na graničnim prelazima sa Srbijom, a zbog prisustva kosovske dijaspore. Po tom pitanju kosovska strana je zatražila od Evropske unije da pre početka leta zakaže specijalan trilateralan sastanak," ističe se u saopštenju iz kancelarije premijera Kosova.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, Priština dalje navodi, zaključeno je i da je primena IBM sporazuma do sada  "uglavnom dobra", a da je u kontekstu unapređenja njegovog sprovođenja dogovoreno da se nastavi sa širom upotrebom sistema EU razmene carinskih informacija (SEED), inače dizajniranog za sve zemlje istočne Evrope, "od strane obe zemlje", a u saopštenju su navedena i imena učesnika kosovske delegacije, koju je predvodila Tahiri. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.