Srpski poslanici: Jahjaga da ne šalje sporazum

Srpski poslanici u Skupštini Kosova saglasni su da bi slanje sporazuma o ZSO Ustavnom sudu bio loš korak.

Oni smatraju da ne bi uticao na opoziciju da odustane od blokade parlamenta i zahteva da se poništi sporazum iz Brisela, a početak formiranja Zajednice bi još jednom bio odložen, prenose mediji u Prištini.

Sastanak srpskih poslanika, koji je trebalo u 14 časova da imaju sa predsednicom Atifete Jahjagom, kako bi joj ukazali da nije dobro da sporazum uputi Ustavnom sudu, nije održan, prenosi RTK2.

Poslanici Srpske liste tražili su odlaganje sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, jer je prema rečima predsednika Srpske liste, Slavka Simića, ona već medijima saopštila da je odlučila da sporazum pošalje sudu, pre prethodnih konsultacija sa njima.

Simić dodaje da će od predsednice još jednom tražiti da to ne čini i da postoji mogućnost da do sastanka dođe u utorak.

Više je razloga, kako je naveo, zašto se protive slanju sporazuma Ustavnom sudu.

Ukoliko predsednica Jahjaga pošalje sporazum o ZSO Ustavnom sudu, početak formiranja Zajednice bi mogao biti odložen za nekoliko meseci.

"Mislim da želi da iskoriguje neke odnose između opozicije i vlasti, da funkcioniše parlament. To je po meni sasvim pogrešan korak. Još nije ni premijer Isa Mustafa na sednici izneo poslanicima i građanima Kosova šta je postignuto u Briselu i koji su sporazumi potpisani a zatim Vlada nije donela uredbu o ta četiri sporazuma, dakle još se nisu završili neki redovni procesi," kazao je Simić, prenosi RTK2.

Nenad Rašić iz Srpske liste, takodje, ne vidi dobar razlog za ovakav potez predsednice Jahjage.

"Koliko sam video izjave opozicionih stranaka oni će bez obzira na taj pokušaj i dalje nastaviti da bojkotuju rad parlamenta, što znači da ukoliko ovo jeste pokušaj predsednice da na neki način privoli opoziciju na saradnju unutar parlamenta, čini mi se da neće uspeti," rekao je Rašić.

On je dodao da se samo produžava agonija, jer bi Ustavnom sudu bilo potrebno bar tri meseca da takav jedan dokument analizira, a u tom periodu će uslediti i praznici, Božić i Nova godina, što znači da zaključka Ustavnog suda ne bi bilo pre februara, preneo je RTK2.

Formiranje ZSO predviđeno je još Briselskim sporazumom iz aprila 2013, a precizirano u avgustu ove godine, dok je rok za izradu statuta 25. decembar.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.