Srpski Gremi za Kosovsku Mitrovicu

FOTO: Nenad Ilić i Petar Rakić

U istoriji prošlog veka, prve asocijacije na Kosovsku Mitrovicu – su bile Trepča i muzika. Sinonimi za višedecenijsku gradsku muzičku scenu su naši Neško i Pera.

Ako je Trepča zamrla, muzika žilavo opstaje uprkos manjoj institucionalnoj brizi i manjem novcu. Dolaze nove talentovane generacije, širi se scena na nove zvukove i ritmove. Kao graniti, o njoj i dalje brinu dva mitrovička barda – Nenad Ilić i Petar Rakić.

Prošlog meseca dobili su povelje „Godum“ od Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, koje u oblasti kuture postoji već 66 godina. Ovogodišnjoj dodeli se pridružila i Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Jednostavnije da se kaže – srpski Gremi.

Petar Rakić, povelja, GODUM
Foto: Nenad Ilić

Petar Rakić, dobio je povelju kao džez gitarista za doprinos u razvoju muzike, dok je Nenad Ilić dobio kao muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice za emisiju „Radio sećanja“.

Ova emisija evergreen muzike, emituje se na lokalnoj stanici već petnaest godina, u popodnevnom terminu od 16 do 17 časova i za lokalne slušaoce jedini je trag onih starih i dalje visokih jugoslovenskih standarda uređivanja radijskog muzičkog programa.

Emisija koju Nenad Ilić uređuje svojevrstan je omaž kako regionalnih, tako i svetskih hitova. U dnevnom opusu čućete Pol Enku, Frenk Sinatru, Elu Ficdžerald, sve do Lole Novaković, Indexa, Kiće Slabinca, preko Zafira Hadžimanova do Senke Veletanlić.

Od Bigbenda, preko rok i džez festivala, do današnjih dana

Centralni godišnji muzički događaj u gradu je međunarodni džez festival, ali su se godinama unazad održavali i rok festivali, i to po dva puta godišnje – akustični i električni, festivali dečje muzike, sa muzikom koja se uživo izvodi. Raznovrsni sešni, svirke u klubovima su na nedeljnom nivou. Živa je i hip hop scena. A nekadašnji dragulj muzičke tradicije grada, pored džez festivala, bio je Big Band.

U nekadašnjem Big Bendu svirali su Petar i Nenad. U sastavu ovog benda bilo je Albanaca, Srba, Bošnjaka, Turaka. Petar je vodio a Nenad je svirao trombon.

„Mi smo tada živeli zajedno, mi smo apolitični, nas je interesovalo ko hoće da svira, i nikog nije zanimalo ko si i šta si“, kaže Petar i dodaje da ko god je želeo da svira to je mogao.

Prisećajući se da je svaka grupa mogla da se razvija u okviru Rok festova i da nastupa, da je svima pružana prilika, uključujući i to da je na Radio Prištini pre rata, postojala eksterna realizacija, gde su bendovi imali mogućnost i da snimaju, dodaje:

„Sve se poremetilo zbog rata, izgubili smo mi ali izgubili su i oni“.

Nekad i sad?

„Nije za poređenje“, smatra Nenad: „Malo ima aktivnih grupa ovde i to mi se ne sviđa“

„Imali smo preko dvadest rok grupa, sada je to mnogo manje. Nemam objašnjenja zašto je to tako. Možda je jedan od razloga taj da nema interesovanja za rok muziku, ali se bendovi raspadaju i zbog toga što članovi benda odu za Beograd da studiraju“, navodi Nenad.

Obojica se slažu da danas nedostaje više entuzijazma i ljubavi, a promenili su se definitivno i muzički trendovi

„Za stvaranje muzike čak ni instrumenti nisu potrebni, ali sa druge strane uslovi su sada mnogo bolji“, objašnjavaju i dodaju da samo u Mitrovici postoje tri muzička studija za snimanje.

„Entuzijazam i ljubav ipak ne mogu da se kupe“, pomalo nostalgično zaključuje Petar upoređivanje dva vremena.

Nagrada našem gradu i radiju

Dok se prisećamo prošlih vremena, Petar i Nenad sve vreme razgovor skreću na kolege, sugrađane i grad, čija su duša. Tako se opet vraćamo na najnoviji „srpski Gremi“.

Povelja Nenad Ilić GODUM
Foto: Nenad Ilić

„Ova povelja ne pripada samo nama, već i našem gradu. Mitrovica ima dugu tradiciju džez muzike“, u glas kažu.

Povelja „Godum“ predstavlja doprinos muzici, ne samo džezu, već i zabavnoj, rokenrolu.

Nenad dodaje da nagrada ide i njegovim kolegama sa radija.

Radio će ove godine proslaviti 37 godina postojanja. Razvijao se postepeno, uz, kako Ilić nabraja, Desanku Milosavljević, Milana Mihajlovića i sadašnju urednicu Maju Fićović i od 1999. menjao mesta. Danas ih je desetak zaposlenih i deo su JP „Mreža Most“.

I Petar Rakić se slaže da je za njegovu nagradu „odgovoran“ Radio Kosovska Mitrovica, jer je godinama imao svoju džez emisiju upravo na ovom radiju, koja se nazivala „Džez klub“, a sve u organizaciji Rok festa, kojih je bilo 27 do sada. Tu su bile i emisije „Muzički maraton“, zatim „Ptica na dlanu“ koje su privlačile slušaoce, slušale su se i rok i džez i narodna muzika ali i hard rok.

Generacije muzičara, ali i ljubitelja kvalitetne muzike iznedrile su se stasavajući na ovakvoj sceni u gradu na Ibru.

Petar Rakić o svom pedagoškom radu

Jedan je od najvećih gradskih pedagoga. Otkrio je, motivisao i izbrusio brojne talente. Za nas je samo „Pera“. Od vođenja Big Benda, do profesora, preko gitariste, voditelja radijskih muzičkih emisija, do dirigenta crkvenog hora, samo su neki delovi slagalice lika i dela Petra Rakića.

Za Petra Rakića, koji se malo nehajno odnosi prema Godumu, zapravo njegove najveće nagrade su uspesi njegovih učenika.

„Oni su pokazali koliko su dobri. Cela je lista onih koji su uspeli da naprave karijeru i van granica naše zemlje“, u ovom delu već raspoloženiji je za razgovor.

KoSSev je nedavno razgovarao sa mladom muzičkom nadom Danicom Mrkić, i ona je samo jedna od stotina Perinih učenika.

„Danica je dosta dugo pevala kod mene, to je porodična tradicija i ona je sada upisala Muzikologiju na akademiji, na takmičenjima u solo pevanju, osvaja samo prve nagrade. To je izrazit talenat. Pored toga imam i Stefana Milenkovića, koji je na završnoj godini na odseku gitara na Muzičkoj akademijiu Nišu“.

„Pomenuću i Ivanu Milašinović. Ona živi u Norveškoj, gde peva u operi Kraljevske akademije. Imamo i džezerku Maju Jakupović, koja živi u Gracu, gde radi, peva ali i predaje u džez školi“, nabraja svoje đake

Među svojim učenicima ima dosta onih koji su završili srednju muzičku školu. Iako nisu nastavili dalje sa školovanjem, njihov profesor smatra da „najmanje što oni mogu da budu jeste – dobri slušaoci“ i podsetio je na jaku tradiciju grada u klasičnoj gitari.

„A među njima imamo i akademaca“.

Nenad Ilić, Petar Rakić

Na priznanje, kažu polako zaboravljaju. Slede pripreme za ovogodišnji Džez festival. Ove godine se održava po sedamnaesti put, od 15. do 18. maja, prva dva dana u Mitrovici, a poslednja dva u Domu kulture u Zvečanu. Dolaze gosti iz Amerike, Engleske, Brazila i Srbije, nabraja Ilić, jedan od organizatora festivala, i ne želi još uvek da otkriva imena.

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.