Srpske zastave i skandiranje na utakmici Češke sa Kosovom

Foto: Veriu.info

Uprkos zabrani da se na utakmicu fudbalskih reprezentacija Češke i Kosova u Plzenju unose druge zastave osim čeških, neki češki navijači prošvercovali su na stadion zastave Srbije i mahali njima tokom intoniranja kosovske himne, a pred utakmicu policija je privela 20 čeških navijača koji su napali navijače gostiju.

Srpske zastave na zvuke kosovske himne pojavile su se na mestu gde obično na utakmicama sedi tvrdo jezgro navijača tima iz Plzenja a u 18. minutu čulo se i skandiranje „Kosovo je ipak Srbija“, javlja češki dnevnik Lidove novini.

Fudbalski savez Češke apelovao je danima da se češki navijači suzdrže od bilo kakvih političkih gestova i izražavanja solidarnosti sa Srbijom povodom Kosova, kako UEFA ne bi kaznila češku reprezentaciju oduzimanjem poena u toj važnoj kvalifikacionoj utakmici za EURO 2020.

„Pred utakmicu smo zabeležili i jedan izgred kada je blizu hotela došlo do sukoba oko 20 navijača“, saopštila je večeras portparol policije Dagmar Brožova.

Blizu hotela u kome su bili smešteni navijači gostujućeg tima grupa od oko 20 čeških navijača napala je kosovske, a specijalci češke policije sa psima intervenisali su, razdvojili obe grupe i priveli češke navijače, dok su sproveli kosovske navijače do hotela a zatim i sve do stadiona, javljaju češki mediji.

Utakmica Kosovo-Češka ocenjena je kao manifestacija visokog rizika i u Plzenj su stigla pojačanja iz Praga uključujući tu i konjičku policijsku jedinicu.

Fudbalski savez i češka reprezentacija već su sredinom oktobra iznenada odlučili da ne dopuste uobičajenu prodaju ulaznica na internetu, gde mogu samo da se rezervišu uz broj lične karte ulaznice a mogu da ih podignu na stadionu na dan utakmice.

Na jednu ličnu kartu, ali uz dostavljanje brojeva ličnih karata za koga su, mogu da se rezervišu maksimalno četiri ulaznice a na stadion su uz kosovske navijače mogli da uđu samo državljani Češke jer ulaznice nije mogao da kupi nijedan stranac, čak i kad ima odobren boravak u Češkoj.

„Vanredne mere bezbednosti su zbog toga da isključimo mogućnosti da će na napore češkog nacionalnog tima da se kvalifikuje na EURO 2020 negativno uticati oduzimanje bodova zbog ponašanja stranih državljana koji žele da iskoriste fudbalsku utakmicu za političke proteste. U reprezentaciji verujemo da će to češki navijači shvatiti“, izvinio se u oktobru za otežanu kupovinu ulaznica menadžer češke reprezentacije Libor Sionko.

Policija i bezbednosne službe plaše se mogućih izgreda čeških huligana koji na utakmice povremeno nose transparente Kosovo je Srbija a povremeno, kada gostuje tim iz Srbije skandiraju zajednički Kosovo-Srbija.

Češka reprezentacija savladala je kosovsku na ovoj utakmici sa 2:1.

Povezani članci:

FSČ pozvao navijače Češke da izbegavaju parole i transparente protiv Kosova

Indeksonline: Češki državljani planirali da puste dron sa natpisom „Kosovo je Srbija“

Češka HO: Nismo huligani, mediji širili lažne informacije i ugrozili naš rad

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.