FSČ pozvao navijače Češke da izbegavaju parole i transparente protiv Kosova

Fudbal
FOTO: EPA/Armando Babani

Fudbalski savez Češke strahuje da bi njihovi navijači mogli uzvikivati političke parole protiv Kosova tokom kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2020, koja se igra u novembru, pa su stoga preduzeli stroge mere bezbednosti.

Češki fudbalski savez pozvao je svoje navijače da se suzdrže od bilo kakvih političkih poruka, bilo usmenih ili pisanih, tokom utakmice protiv Kosova koja će se 14. novembra odigrati na stadionu Doosan Arena u Plzenu.

Novom susretu češke i kosovske reprezentacije zakazanom za novembar mesec prethodio je meč ovih timova još septembra meseca na stadionu „Fadilj Vokri“ u Prištini.

Samo dan pre održavanja ove utakmice, osmoro čeških državljanina uhapšeno je zbog, kako su tada preneli kosovski mediji, namere ove grupe da tokom meča kosovske i češke reprezentacije puste dron iznad stadiona sa natpisom „Kosovo je Srbija“. 

Udruženje Evropski front solidarnosti za Kosovo, koja se bavi humanitarnim radom, a čiji su članovi, kako su tvrdili uhapšeni i „lažno optuženi da su huligani“ tada je demantovalo ove navode, poručivši da je zbog ovih medijskih izveštavanja ugrožen njihov dalji humanitarni rad.

Više od mesec dana kasnije, fudbalski savez Češke je upravo zbog ovoga procenio da je meč koji će se odigrati u novembru „visoko rizičan“, te su odlučili da preduzmu niz mera, uključujući i promenu načina prodaje karata – ukinuvši online prodaju.

„Na osnovu nalaza, ne samo u Češkoj, meč protiv Kosova se smatra visokim rizikom, tako da je garantovanje bezbednosti naš prioritet. Pozivamo navijače Češke da izbegavaju bilo kakve parole protiv Kosova, posebno političke i druge gestove, usmeno ili na plakatima i odeći“, rekao je predsednik češkog fudbalskog saveza, Martin Malik.

„UEFA je jasno stavila do znanja da bilo kakvi politički ili rasistički pozivi ne pripadaju fudbalu i neće se tolerisati. Siguran sam da bi poslednje što bismo želeli bilo da se naša reprezentacija kazni, što bi na kraju moglo da nas košta neuspeha da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo 2020“, dodao je.

Povezani članci:

Indeksonline: Češki državljani planirali da puste dron sa natpisom „Kosovo je Srbija“

Češka HO: Nismo huligani, mediji širili lažne informacije i ugrozili naš radPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.