Češka HO: Nismo huligani, mediji širili lažne informacije i ugrozili naš rad

 

Foto: solidarita-kosovo.net

Krajem prošle nedelje, uoči fudbalske utakmice između Češke i Kosova, Kosovska policija je uhapsila osmoro čeških državljana u čijem posedu je, između ostalog pronađen i dron i nekoliko zastava. Kosovski mediji ubrzo su javili da je namera ove grupe bila da na utakmici za kvalifikacije za evropsko prvenstvo puste dron sa natpisom „Kosovo je Srbija“. Međutim, policija takvu informaciju još uvek nije potvrdila, a istu negiraju i iz udruženja Evropski front solidarnosti za Kosovo čiji su članovi, kako tvrde uhapšeni i „lažno optuženi da su huligani“. „Šteta je, što nas niko od novinara nije kontaktirao, umesto toga su novinari preuzimali lažne informacije o nama,“ poručuju.

Evropski front solidarnosti za Kosovo u Sušici, Foto: solidarita-kosovo.net

„Nismo navijači, i niko od nas nije planirao da poseti fudbalsku utakmicu između Češke i Kosova u Prištini. Dron, koji je bio kod nas je bio suviše mali i zastareo da bi mogao da nosi zastavu ili transparent. Nosili smo ga da bismo snimali iz ptičje perspektive manastire i prirodu, snimke smo hteli da iskoristimo u našoj reportaži. Nismo imali nikakve baklje, pirotehniku, niti slične stvari. Nismo čak ni imali u planu da idemo za Prištinu. Tog dana kada se igrala utakmica, mi smo planirali da dostavimo pomoć siromašnim porodicama u Metohiji i da odemo na jedno venčanje, na koje smo bili pozvani,“ navodi se u demantiju ove organizacije.

Dalje navode i da se godinama bave humanitarnim radom na Kosovu i da su ovom prilikom na KiM boravili nedelju dana i obišli pet škola čijim su učenicima predali školske pribore, kao i četiri porodice kojima su podelili pomoć u vidu drva za ogrev, garderobe i igračaka.

Podsećamo, Kosovska policija je potvrdila da na putu Štrpce – Prevalac u petak oko 20 časova uhapsila osam čeških državljana i naveli da je prilikom pretresa vozila pronađena jedna zastava sa natpisom „Nema predaje“, jedan plakat sa natpisom „Kosovo je Srbsko“ kao i 6 noževa, 2 radija, 1 gvozdenu palicu i 1 dron.

Foto: Indeksonline

U saopštenju Evropskog fronta solidarnosti za Kosovo potvrđuju da ih je patrola policije zaustavila kada su se vraćali iz posete školi u Štrpcu, kao i da su ih „pretresli i ispratili do policijske stanice u Uroševcu“.

„Tu smo na saslušanju objasnili čime se bavimo i došlo je do razjašnjenja situacije. Policajci su prema nama bili sve vreme veoma fini i ljubazni. Posle saslušanja smo čekali odluku nadležnih organa. Pustili su nas u 2 sata noću.

Sledećeg dana smo morali da platimo kaznu, 100 evra po osobi, jer se nismo prijavili da boravimo na teritoriji Kosova. Nakon toga su nam vratili naše stvari i dokumenta. Mi smo posle krenuli nazad za Češku,“ objašnjavaju.

Lažne informacije u medijima nepotrebno su podigle tenzije oko utakmice, ali i ugrozile dalji humanitarni rad članova ove organizacije, zaključuju.

Povezani članci:

Indeksonline: Češki državljani planirali da puste dron sa natpisom „Kosovo je Srbija“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.