Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević 

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, precizirao je danas da od 193 članica UN, 94 zemlje ne priznaju takozvano Kosovo, a da je isto toliko na strani Prištine, dok je pet sporno i pod znakom pitanja.

94 priznalo, 94 nije, 5 uzdržano, NATO pakt na administrativnim linijama možda zauvek, mi unutra, a dva puta toliko naših proteranih sunarodnika napolju. Utakmica traje, rezultat nerešen, sudije se smenjuju, a mi ne igramo. Igraju se drugi… Sa nama.

Kandidat za evropskog komesara za proširenje, Oliver Varhelji izjavio je da će se založiti, da se iduće godine uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine i što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. On je na početku izlaganja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU. 

Energičan, sa ispravnim stavovima, nema šta. Problem je u tome što je on ipak samo kandidat i što, ako to konačno i postane, odgovara onima koji ga izaberu i mora da ih sluša, a tek iznad tih su oni koji su te tu poslali, a tek onda iznad njih oni koji se pitaju i donose odluke. Takav je ovaj naš svet danas.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić danas je sa generalnim direktorom za politička pitanja u Ministarstvu za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva, Ričardom Murom, razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu. Vučić je rekao da je za Srbiju važno jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom. On je britanskom zvaničniku preneo utiske sa sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, u vezi s tim, istakao da je veoma važno što je i Velika Britanija tražila od kosovskih vlasti da ukinu takse.

E sa ovim taksama na kraju je “poentirao”. Prevara oko taksi: “Humanitarna katastrofa i druge priče”, i skretanje pažnje sa suštinskih problema, iz Beograda, je isto toliko smešna koliko i trovanje glasačkim listićima iz Srbije u CIK-u na Kosovu, od strane Prištine.

Bolivijske bezbednosne snage sukobile su se na ulicama La Pasa sa pristalicama predsednika Eve Moralesa, koji je prebegao u Meksiko. Demonstranti su izašli na ulice noseći domorodačke zastave i transparente u maršu podrške Moralesu. Bezbednosne snage su koristile suzavac kako bi ih rasterale. 

Ove pristalice koje grčevito brane predsednika tj. sebe, predsednik koji prebegne u neku drugu zemlju, transparent i marš podrške su tu negde… Ne uklapaju mi se samo bezbednosne snage koje ih jure po ulicama ali stvari se menjaju. Biće i toga.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.