Srpske opštine nezadovoljne procesom privatizacije

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Dok iz Kosovske agencije za privatizaciju tvrde da obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom koji je donela skupština, predstavnici lokalnih samouprava kažu da proces privatizacije ide na štetu opština
 
Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) samo sprovodi zakone koji su usvojeni u Skupštini Kosova, izjavio je za Radio Kosovo 2  portparol te institucije, Iljir Kaljoši. Kaljoši je u izjavi za emisiju “Opstinska hronika” , kazao da KAP deluje na celoj teritoriji Kosova uz pomoć regionalnih kancelarija u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Peći i Mitrovici. On napominje da odeljenja KAP-a postoje i u sredinama sa većinskim sroskim stanovništvom.
 
“Imamo kancelarije u Leposaviću i Štrpcu…Imamo i veliki broj Srba, koji su zaposleni u KAP-u i oni učestvuju u procesu privatizacije na Kosovu.
 
Jedan član Borda, koji donosi sve važne odluke, predstavnik je srpske zajednice”, kaže Kaljoši.
 
On tvrdi i da Kosovska agencija za privatizaciju ima dobru saradnju sa svim opštinama na Kosovu.
 
“Kada god objavimo neki tender, mi informišemo opštinu na čijoj teritoriji se nalazi to društveno preduzeće. Imamo dobru saradnju sa svim opštinama na Kosovu i ta saradnja se svakim danom sve više unapredjuje. Takođe, opštine imaju pravo da podnesu zahtev za obustavu privatizacije određene imovine ili društvenog preduzeća, ukoliko se ono nalazi u privatnom vlasništvu ili predstavlja imovinu od društvenog interesa za opštinu. Kosovska agencija za privatizaciju potom razmatra te zahteve i donosi odluku na osnovu zakona po kome funkcioniše ova institucija”, kaze Kaljoši.
 
S druge strane, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić smatra da procesom privatizacije nije zadovoljna velika većina građana. On u izjavi za Radio Kosovo 2, kaže da sve lokalne samouprave, bez obzira na etničku strukturu stanovništva, imaju problem sa imovinom koja se nalazi na njihovoj teritoriji zbog privatizacije.
 
“Nama u lokalnim samoupravama su vezane ruke da ulazimo u bilo kakav razgovor sa potencijalnim investitorima, koji žele da ulažu u naše opštine. Bitno je da se zna da su upravo te parcele nekadašnjih poljoprivrednih zadruga, objekti od javnog značaja ili neki privredni subjekti na najboljim lokacijama u opšstini i već imaju urađenu infrastrukturu i oni bi sa malo investicija mogli da naprave novo radno mesto. Upravo zbog toga što se to nalazi pod Agencijom za privatizaciju, koja može u bilo kom ternutku da proglasi likvidaciju firme ili preduzeća, strani i domaći investitori beže od ulaganja u takve parcele i objekte”, napominje Kostić.
 
On navodi da se pod ingerencijom Kosovske agencije za privatizaciju, nalaze objekti koji su smešteni na najboljim lokacijama u opštini Gračanica.
 
“Ono što je najatraktivnije su bivša preduzeća “Ratar” i “Voćar”, ali i još neka preduzeća koja se nalaze u samom centru Gračanice ili u njenoj neposrednoj blizini”, kaže Kostić.
 
Savetnik predsednika opštine Štrpce, Ivica Tanasijević ističe da lokalno rukovodstvo u Štrpcu ne podržava proces privatizacije odnosno, kako kaže likvidaciju društvenih preduzeća i imovine, koja se nalazi na teritoriji ove opštine. On ukazuje da su društvena preduzeća u Štrpcu strateški važna za ovu opštinu, te da bi njihova prodaja imala velike psledice po stanovništvo, ali i na celokupnu političko bezbedonosnu situaciju.
 
“U nekim društvenim preduzećima, odnosno na imovini u vlasništvu društvenih preduzeća, kao na primeru hotelima “Junior” i “Lahor”, nalaze se raseljena i interno raseljena lica, koja ne mogu da se vrate u svoj rodni grad, a još uvek nisu obezbeđeni uslovi da se reintegrišu u opštinu Štrpce. Mi smo slali na desetine zahteva Agenciji za privatizaciju. Skupština opštine Štrpce je prošle godine donela odluku da su neki objekti od društvenog interesa”, kaze Tanasijević.
 
On dodaje da je skoro sva imovina u Štrpcu u društvenom vlasništvu.
 
“Na imovini, koja pripada “DP Zadruga” Štrpce, a nalazi se u selu Bitinja, izgrađene su zgrade za intreno raseljena lica i bolnica. Ta imovina ne može da se privatizuje, mi smo o tome obavestili i Agenciju za privatizaciju, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Vladu. Ta imovina je proglašena za imovinu od opšteg interesa”, ističe Tanasijeviić.
 
Savetnik predsednika opštine Štrpce Ivica Tanasijević naglašava i da je Ski centar Brezovica izuzet iz klasičnog procesa privatizacije. On dodaje da je za koncesiju Brezovice formirana i međuministarska radna grupa čiji je član i gardonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, koji ima pravo veta.
 
Inače, proces privatizacije na Kosovu počeo 2008. godine kada je Skupština Kosova osnovala Kosovsku agenciju za privatizaciju radi privatizacije zemljišta i društvenih preduzeca. KAP je preuzela poslove Kosovske poverenicke agencije, koja je funkcionisla u vreme kada je Kosovom upravljao UNMIK.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.