Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

Danas popodne postignut je sporazum između Beograda i Prištine o civilnoj zaštiti, kojim se predviđa ukidanje jedinica civilne zaštite na Severu Kosova, njihova integracija u "građanske" kosovske institucije, ali i zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristili pripadnici civilne zaštite na Severu i njihovu predaju kosovskim institucijama, upravo je saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera. Nije poznato, međutim, da li će svi pripadnici civilne zaštite biti integrisani, ko je činio kosovsku i srpsku delegaciju, a za sada nema ni potvrde gde je postignut ovaj sporazum. KoSSev nezvanično saznaje da su ispred srpske strane bili uključeni članovi radne grupe za dijalog, ali i jedan pripadnik civilne zaštite sa Severa. Predviđeno je da sporazuma bude sproveden do 1. septembra 2015. godine. Sporazum je postignut u senci današnje posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku EU, Federike Mogerini, kao i prvog direktnog telefonskog razgovora premijera Srbije i Kosova, bez međunarodnog  posredovanja – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. 

Šta predviđa plan integracije iz Prištine

U poslednjem izveštaju Vlade Kosova o sprovođenju briselskih sporazuma navedeno je da Priština već ima plan za integraciju pripadnika civilne zaštite, te da je srpska strana navela da ova organizacija na Severu ima 751 pripadnika, što kosovska strana smatra preuveličanom brojkom.

U istom izveštaju se navodi da kosovske institucije nude 550 radnih mesta za pripadnike civilne zaštite.

Plan je da njih 400 bude integrisano u različite "kosovske civilne institucije", dok će 50 njih biti na listi čekanja, te će postepeno biti integrisano kroz tri godine, finansiranjem iz "Fonda za nepredviđene situacije". Njih 100 biće angažovano preko projekata koje će da finansira takozvani Fond za razvoj.

U izveštaju se navodi i da će 88 pripadnika civilne zaštite biti penzionisano, te i da su kosovske vlasti došle do informacije da 115 pripadnika civilne zaštite nisu "građani Kosova", a pripadnici koji su hteli da se integrišu morali su da dokažu "da su građani Kosova u skladu sa kosovskim zakonima."

"Postizanje ovog sporazuma između tri strane – Kosovo, Srbija i EU, koji je završen danas popodne, ima veliki značaj, jer prekida rad nelegalne strukture pod nazivom civilna zaštita i omogućava integraciju njenih bivših pripadnika, a zahvaljujući institucijama Republike Kosovo. Proces pregovora je bio dug i naporan – skoro dve godine, dok u drugom periodu, od februara do marta ove godine, pregovori su se vodili bilateralno između EU i dve zemlje i konačno je uspešan, rezultirajući dogovorom koji su potpisale sve tri strane," izjavila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopšteno je iz Kancelarije kosovskog premijera.

Tahiri dalje dodaje:

"Sporazum predviđa proces ukidanja paravojne strukture i proces integracije pojedinaca u građanske institucije države Kosovo, navodeći obaveze strana i rokove sprovođenja. Sporazum predviđa zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristile ove nezakonite strukture  u severnim opštinama i njihovu predaju institucijama Republici Kosovo."

Sporazum treba da bude sproveden do 1. septembra 2015, dodaje se u saopštenju.

Kosovska ministarka za dijalog, takođe, zahvaljuje Evropskoj uniji za "uspešan posao posredovanja" tokom postizanja ovog sporazuma, kao i SAD, koje "podržavaju" i koje su "posvećene" ovom procesu.

Sa srpske strane ova vest još uvek nije potvrđena, a KoSSev je uputio pitanja za dodatna pojašnjenja i potvrdu vesti iz Prištine Kancelariji za Kosovo i Metohiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.