Srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta

Srpska vlada usvojila je danas novu Uredbu o posebnom načinu priznavanja diploma kosovskih univerziteta. Ova uredba je, međutim, usvojena samo dve nedelje nakon što je odluka Ustavnog suda Srbije da je prethodna uredba srpske vlade o posebnom načinu priznavanja diploma univerziteta sa Kosova i Metohije, koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije, a koju je ova najviša zakonska instanca u Srbiji proglasila neustavnom 30. aprila – stupila na snagu. A istoga dana se u Briselu odvija sastanak dve delegacije iz Beograda i Prištine uz šturu informaciju za javnost .
 

Pročitajte još: 

Neustavna odluka bivše srpske vlade o priznavanju fakultetskih diploma sa KiM-a stupila na snagu

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković: Pravda je pobedila, Upravni sud poništio odluku Vlade Srbije o mom razrešenju

Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju neustavna i nezakonita

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

Nova Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta na Kosovu i Metohiji, zapravo se odnosi na kosovske univerzitete koji rade u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 
Tako će univerzitetske diplome kosovskih univerziteta najpre priznati Komitet evropskih akademskih stručnjaka, koji je osnovala Evropska univerzitetska asocijacija, a onda razmatrati stručni samostalni organi visokoškolskih ustanova.
 
Današnjom novom Uredbom srpske vlade usvojena je nova procedura za priznavanje diploma kosovskih univerziteta i na taj način prevaziđen problem priznavanja ovih diploma zbog neustavnosti prethodne uredbe.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.