Javnost još uvek ne zna o čemu Beograd i Priština razgovaraju danas u Briselu

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Međutim, javnosti još uvek nije poznato o kojim temama srpska i kosovska delegacija upravo razgovaraju. Današnjim razgovorima prethodio je, kako je 6. novembra saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera, sastanak dve delegacije uz posredovanje EU, o energetici i osiguranja vozila – 4. i 5. novembra, tokom kojeg su formirane i radne grupe za sprovođenje sporazuma o energetici. A prema dogovoru od jula ove godine, septembar je bio rok da, prema takozvanom Žbogarovom planu, Kancelarija Evropske unije na Kosovu, to jest, Specijalni predstavnik, "ugovori tehničku procenu uslova na mitrovičkom mostu," u okviru tačke ovog dogovora “sprovođenje tehničke procene statičke i građevinske stabilnosti mosta na Ibru”  i da se objave rezultati ove procene, nakon čega je predviđeno da se sprovede i tačka “nacrt projekta za revitalizaciju mosta i realizacija revitalizacije/popravka mosta na Ibru." Do sada javnost nije imala uvid u to da li su i kako sprovedene ove dve tačke oko kojih su se Beograd i Priština složili na sastancima 11, odnosno 22. jula, a posle serije incidenata i nemira na glavnom mostu nakon što je uklonjena barikada i postavljen takozvani Parka mira.
 
Srpsku delegaciju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Pored Đurića, u srpskoj delegaciji današnjem sastanku sa predstavnicima kosovskih institucija, prisustvovaće i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini, Dejan Pavićević i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomir Marić, izvestio je sinoć Tanjug, pozivajući se na saopštenje Kancelarije za KiM, ali ne navodeći o kojim će tačno temama dve delegacije i razgovarati.
 
Saopštenje Kancelarije za KiM, na koje se pozvala agencija Tanjug, međutim, nije dostavljeno redakciji KoSSev-a ni danas, što je inače praksa ove kancelarije kada se iz nje šalju saopštenja medijima, a ovo saopštenje nije dostupno na zvaničnoj Internet stranici Vlade Srbije, dok je tek danas, posle podne, dostupno na zvaničnoj Internet stranici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 
U Briselu 4. i 5. novembra formirane radne grupe za srpovođenje sporazuma o energetici
 
Zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri, zajedno sa kosovskom delegacijom, boravila je u Briselu 4. i 5. novembra 2014. godine, gde je učestvovala u trilateralnim razgovorima o energetskim pitanjima i osiguranju vozila, uz posredovanje Evropske unije, saopšteno je 6. novembra iz kancelarije kosovskog premijera.
 
Na ovim sastancima se razgovaralo o "obavezama strana u sprovođenju sporazuma i rokovima koji proizilaze iz plana za sprovođenje sporazuma o energetici,"  a istovremeno su formirane radne grupe koje će da "unaprede punu primenu ovog sporazuma, sa zadatkom da poštuju rokove."
 
Takođe, održan je sastanak o pitanjima osiguranja vozila, kako bi se odredile tarife za slobodno kretanje građana, a očekuje se i održavanje još jednog sastanka kako bi se unapredio ovaj proces.
 
Na ovom sastanku, pored predstavnika EU-a, takođe je učestvovao i Savet evropskih biroa koji je predstavljala generalna sekretarka, Grit Flore.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.