Na Severu počele sa radom kancelarije kosovske agencije za civilnu registraciju

Kancelarije Agencije za civilnu registraciju Kosova počele su, po prvi put, sa radom u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, potvrđeno je u utorak iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. Tako će građani sada i u ovim opštinama moći da dobiju dokumenta "Republike Kosovo" – pasoše, vozačke dozvole, lične karte, kao i da registruju svoja vozila u skladu sa "zakonom Republike Kosovo". Ove kancelarije, ipak, kako KoSSev saznaje, ne rade u punom kapacitetu, usled toga što kosovske institucije ne priznaju deo prateće dokumentacije izdate od strane Republike Srbije, a na osnovu koje građani podnose zahteve za isprave u sistemu Kosova.

"Agencija za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova obaveštava da je, na osnovu sporazuma u Briselu, nakon završetka svih priprema, počela sa pružanjem usluga građanima Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i Severne Mitrovice," navodi se u saopštenju ovog kosovskog ministarstva, uz poziv građanima da "iskoriste svoje pravo na posedovanje dokumentacije i registraciju vozila". 

U Severnoj Mitrovici, kancelarija ACR-a nalazi se u prostorijama zgrade opštinske administracije u Bošnjačkoj mahali, u Leposaviću – u zgradi policijske stanice, u Zubinom Potoku – u zgradi opštine, a u Zvečanu u prostorijama novoizgrađene zgrade, u neposrednoj blizini NIS-ove pumpe.

Građani sa Severa KiM-a su i ranije mogli da koriste usluge ovih kancelarija koje su mahom bile izmeštene u okolnim albanskim selima i mestima. Dogovor o njihovom otvaranju u opštinama na Severu KiM-a postignut je, sredinom septembra, između Beograda i Prištine, uz dogovor o registarskim tablicama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.