Srpska lista nije ispunila Vučićevu najavu da će da se obrate svim medijima

rakić spirić radojević protesti mitrovica
FOTO: KoSSev

Predstavnici Srpske liste održali su danas konferenciju za štampu, samo dan nakon razgovora sa srpskim predsednikom o nedavnim sastancima u Briselu. Uprkos jučerašnjoj najavi Aleksandra Vučića – da će čelnici ove stranke „govoriti svaki dan za sve medije“, poziv za konferenciju stigao je samo nekolicini odabranih medija, ali ne i KoSSevu, Kontakt Plus Radiju, Radiju Mitrovica Sever, Radio Goraždevcu, RTV Kimu…

„Nisam portparol Srpske liste, morate njih da pitate da li hoće da vam se obrate ili neće, ali sam siguran da hoće. Ne vidim razloga zašto ne bi, oni će biti sa svojim narodom u danima i nedeljama koje su pred nama i govoriće svaki dan za sve medije, ne vidim zašto ne bi“, izjavio je juče predsednik Srbije na konferenciji za štampu.

Konferenciju je održao tri dana nakon najnovijih razgovora u Briselu koji nisu doveli do dogovora, ali i svega sat vremena nakon što je u Palati Srbije okupio predstavnike Srba sa Kosova, odnosno čelnike Srpske liste, predsednike opština, privremenih organa, načelnike okruga, direktore zdravstvenih institucija.

Predstavnici Srpske liste se tada nisu obratili medijima, a od izbijanja najnovije krize takođe nisu bili dostupni za novinarska pitanja, kao što se i nisu obraćali medijima, osim onim retkim u Beogradu.

Oni su danas održali konferenciju za štampu u severnom delu Mitrovice, a uprkos najavi predsednika Srbije o tome da će se Srpska lista obratiti „svim medijima“, to se nije dogodilo.

Kao i za prethodne konferencije i druge događaje koje organizuje ova stranka, KoSSev-u ni danas nije dostavljen poziv za konferenciju.

Prema saznanjima našeg portala, takođe više drugih lokalnih medija sa Severa Kosova, kao i na centralnom Kosovu, takođe nisu dobili poziv za konferenciju.

Sa druge strane, na snimcima sa konferencije vidi se mikrofon portala Kosovo Online i još dva mikrofona sa crvenim sunđerom.

„Izabranim“ medijima, među kojima je, kako saznajemo, pored Kosovo Online bio i TV Most, ali, kako se pretpostavlja i Tanjug, koji je objavio svoj snimak, obratio se predsednik Srpske liste, Goran Rakić, iza kojeg su stajali gradonačelnici opština na Severu Kosova uz poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu, Igora Simića.

U međuvremenu su se oglasili UNS i DNKiM koji su osudili selektivni pristup medijima, ali i saopštili da je Srpska lista za događaj obavestila samo tri redakcije – RTS, Kosovo Online i TV Most.

Rakić je u suštini ponovio ono što je dan ranije medijima rekao predsednik Srbije:

„Ovog trenutka kada Priština čini sve da srpskom narodu oteža život, i najdirektnije ugrožava mir, naš predsednik čini sve da dođe do kompromisa, i da se sačuva mir, i da se pre svega sačuva naš narod i da ostane na svojim vekovnim ognjištima“, kazao je Rakić.

Takođe je kazao i da Vučić ima punu podršku srpskog naroda sa Kosova u iznalaženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana.

„Prvi stav je da ima našu punu podršku da pronađe kompromisno rešenje u narednih deset dana, i da ćemo podržati takvo rešenje. Tražili smo jasne i čvrste garancije, da neće dozvoliti pogrom i progon našeg naroda“, kazao je Rakić.

Tvrdi i da su predsedniku poručili, da je Srpska lista „više puta na njegovo insistiranje nastavljala da se institucionalno bori za prava Srba“.

„Ali ovog puta, u slučaju da se ne dođe do kompromisnog rešenja, počećemo da napuštamo institucije, i na taj način će doći do potpune razgradnje Briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila odbijanjem već 10 godina da formira ZSO“, kazao je Rakić.

Predsednik Srbije je takođe juče govorio o tome da su mu iz Srpske liste najavili da će da napuste kosovske institucije u narednih mesec dana „ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom Srba“, te da će potom, do kraja septembra isto učiniti i policajci, tužioci i sudije.

Ovo nije prvo obećanje Srpske liste o napuštanju kosovskih institucija, međutim, ukoliko zaista dođe do napuštanja, biće prvo koje su ispunili.

O svim obećanjima koja nisu ispunjena čitajte u posebnoj vesti: Nova pretnja da će S.Lista napustiti kosovske institucije, ovog puta – ukoliko se nastavi „progon Srba“

Rakić navodi da je za kompromis potrebna i ta druga strana, i da ona pokaže ozbiljnost, konstruktivnost, a ne da čini sve kako bi proterali Srbe i Srbiju.

Takođe, Rakić je pozvao KFOR da ostane garant bezbednosti i mira za sve ljude koji žive na Kosovu poštujući mandat i Rezoluciju 1244.

„Pozivam ih da ukoliko se to desi spreče progon Srba i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine. Oni nisu ovde da stanu na stranu Prištine i sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava. Potrebno je da svoje snage postave tako kako bi preventivno delovali, a ne da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje na sever Kosova“, kazao je Rakić, prenosi Kosovo Online.

Rakić je ujedno najavio da će se u sredu u 12 časova održati zajednička sednica na kojoj će predstavnici opština na Severu raspravljati o bezbednosnoj situaciji.

„Želim da svima jasno poručim, mi smo svoji na svome. Ovaj narod ne juriša na bilo koga, već u svojim kuća, selima, gradovima, želi da živi normalan život. Da ga ne maltretiraju, pretresaju i prebijaju samo zato što je Srbin i da nam dozvole da živimo u miru. Narod jeste zabrinut, ali je jedinstven i rešen da opstane i opstane, jer smo svesni da ovo nije pitanje registarskih tablica, ličnih karata, već se sutra pojaviti neki novi izgovor za maltretiranje našeg naroda“, ocenio je Rakić, prenosi Kosovo Online.

Potom je ponovio jučerašnje obećanje Vučića o tome da „neće da dozvoli progon Srba“.

Predsednik Srbije je nakon jučerašnjeg sastanka ujedno saopštio da smo „saterani u ćošak“, a kao ključnu poruku Srbima izdvojio je – „šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od progona i pogroma, ukoliko to ne žele da učine NATO i snage KFOR-a ili ukoliko zajedno sa albanskim jedinicama budu učestvovale u tom pogromu našeg življa, a nadam se da neće“.

Govoreći o prošlonedeljnim razgovorima u Briselu sa Kurtijem, kazao je da je Srbija bila spremna na kompromise i predlagala rešenja za pitanja tablica i deklaracionih listića, ali i da Priština na to nije pristala.

Ujedno je najavio da će u narednih deset dana „grčevito“ da traži kompromis, za šta su mu, kako je kazao, Srbi sa KiM dali odrešene ruke, ali i postavili određene „crvene linije“ o kojima nije želeo da govori.

O „crvenim linijama“, prema dostupnim medijskim izveštajima, na današnjoj konferenciji nije govorio ni Rakić.

Pročitajte još:

Obradović: Plašim se da će Sever da pretvore u balkanski Belfast, a Rakića u Gerija Adamsa

Trajković: Radoičić izabran da organizuje Srbe, više je maskota nego stvarni lider

Vučićevo obraćanje: U Prištini ga kritikuju; U Beogradu hvale; GI sa Severa: Uživa u tome da plaši narod

Vučić tvrdi da specijalci ne mogu na Sever bez dozvole; Svećlja odgovara: Laže, to se odnosi na KBS

Vučić sa patrijarhom: Da odolimo pritiscima, sačuvamo srpsko ime na KiM i srpsku državnost

Vučić: Sačuvaćemo narod od progona, ukoliko NATO to ne želi da učini; Srbi sa KiM mi dali „odrešene ruke“ za kompromisPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.