Srbi – dogovor nije postignut, Stano – pregovori se nastavljaju, Amerikanci – ostvaren je napredak

Lajčak Petković BIsljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Vest je ažurirana

Besnik Bisljimi potvrdio je večeras medijima ispred zgrade EAS: Postignut je dogovor u Briselu, premda se čeka potvrda sa srpske strane. Međutim, Tanjug je odmah javio da je srpska delegacija u Briselu potvrdila da nikakav dogovor još nije postignut. Sa istom informacijom izašli su i evropski i američki izvori.

„Sastanak šefova pregovaračkih timova Kosova i Srbije uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Briselu nije još uvek završen, pregovori se nastavljaju kako bi se pronašlo rešenje za trenutnu krizu na Severu Kosova“, naveo je Petar Stano preko Tvitera.

Retvitujući ovu poruku američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, naveo je da je on u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, koji se takođe nalazi u Briselu radi podrške ovom dijalogu, te da dogovor nije finalizovan iako postoji napredak.

„Posao nije završen ali je učinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Vreme je sada“, poručio je odlazeći ambasador Godfri.

U međuvremenu se oglasio i vršilac dužnosti otpravnika poslova misije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Nikolas Džej Điakobi, koji je takođe potvrdio da su, uprkos medijskim izveštajima, pregovori u Briselu još uvek u toku.

„Ostvaren je napredak, ali ostaje da se završi posao. Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave otvoreno i ozbiljno da se angažuju“, poručio je ovaj američki zvaničnik.

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da je između strana postignut načelni dogovor o situaciji u vezi sa registarskim tablicama, javili su kosovski mediji večeras.

On je rekao da je konačan nacrt postignut i da se čeka samo odobrenje sa srpske strane. Bisljimi je rekao da se prema sporazumu, od ponedeljka očekuje da se postavljaju nalepnice umesto (probnih) registarskih tablica.

Imenovaće se radna grupa da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest meseci. Radna grupa će početi sa radom 21. oktobra.

Takođe se očekuje da će kosovsku policiju na graničnim prelazima na Jarinju i Brnjaku zameniti KFOR.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.